Gemeente Edam-Volendam

Nieuws van het college van B&W

Op maandagavond 2 maart jl. vond een informatiebijeenkomst plaats voor omwonenden van Pius X over de bouwwerkzaamheden die binnenkort van start zullen gaan.

Jarenlang is er gesproken over een nieuw Pius X gebouw. Diverse ontwerpen en locaties kwamen voorbij, maar helaas bleef het telkens bij plannen. Kort vóór de verkiezingen van maart 2006 nam het toenmalig gemeentebestuur het besluit om een nieuw Pius X gebouw te realiseren op deze plek. Vervolgens heeft de nieuwe gemeenteraad ná de verkiezingen op 18 mei 2006 bevestigd dat het nieuwe Pius X gebouw gerealiseerd moest gaan worden aan de Zeestraat op de huidige locatie.

GEMEENTE EDAM-VOLENDAM

Daarna is het college van burgemeester en wethouders aan de slag gegaan om samen met de betrokkenen van Club- en buurthuiswerk (CBW) te komen tot een ontwerp. De architecten gingen ermee aan de slag. Gewerkt werd aan een ontwerp waar de toekomstige gebruikers mee uit de voeten zouden kunnen en waar het door hen gewenste programma in gerealiseerd zou kunnen worden.

In de raadsvergadering van 20 september 2007 heeft de gemeenteraad vervolgens het benodigde aanvullend krediet beschikbaar gesteld om het gebouw daadwerkelijk te kunnen gaan realiseren. De gemeenteraad koos daarbij voor een gebouw met een historiserend gevelbeeld en wees een modern uitziend gebouw van de hand.

Daarna is het bouwplan verder tot detailniveau uitgewerkt. Op 11 oktober 2007 heeft de architect het bouwplan gepresenteerd aan de direct omwonenden in aanwezigheid van wethouders Kes, Luyckx en Runderkamp. Toen werd verteld dat er nog een informatiebijeenkomst zou worden georganiseerd op het moment dat er duidelijkheid zou bestaan omtrent de uitvoering van de bouwwerkzaamheden.

In de tussentijd is op 30 juni 2008 nog een bijeenkomst georganiseerd door de gemeente met betrekking tot het parkeren in de buurt. Binnenkort wordt de nieuwe parkeerverordening in de gemeenteraad behandeld.

Vanwege het doen van verschillende onderzoeken, het verstrekken van de bouwvergunning, het behandelen van de bezwaren daartegen en het doorlopen van de aanbestedingsprocedure was de gemeente niet eerder in de gelegenheid om een gedegen informatieavond te organiseren voor de omgeving.

Het college van burgemeester en wethouders voert de wens van de gemeenteraad uit om te komen tot een nieuw Pius X-gebouw op deze locatie. De gemeente is daarmee opdrachtgever, maar ook toezichthouder. Voor de gemeente is het dan ook van het grootste belang dat de uitvoering goed gaat verlopen. Om de omwonenden van goede informatie te kunnen voorzien was het noodzakelijk eerst de aannemer te selecteren en de uitvoering voor te bespreken.

Tijdens de informatiebijeenkomst van afgelopen maandag zijn presentaties gegeven door een geo-hydrologisch deskundige (Koops & Romeijn) en de aannemer (Tol van Aart). De omwonenden zijn ingelicht over wat er de komende periode gaat gebeuren. Een periode waar een groot deel van de bevolking al lange tijd naar uit kijkt, maar ook een periode die voor de omwonenden tijdelijk van grote invloed zal zijn op hun leefomstandigheden. Het college van burgemeester en wethouders is zich dat terdege bewust. Juist om die reden is al besloten tot diverse maatregelen, waaronder het niet verwijderen van de damwand aan de W.J. Tuijnstraat, het treffen van maatregelen aangaande het grondwaterpeil, het werken met trillingsvrije methoden, het periodiek monitoren van het grondwaterpeil en trillingen, het aan- en afvoeren van materiaal via de Zeestraat en het werken vanaf de voorzijde van het gebouw. Naar aanleiding van de informatiebijeenkomst heeft het college van burgemeester en wethouders direct besloten om het gebied waar nulmetingen gehouden gaan worden uit te breiden. De betrokkenen hebben daarover inmiddels bericht ontvangen. Voorts onderzoekt de gemeente nog mogelijkheden om extra verzekeringen af te sluiten indien daartoe aanleiding bestaat. Zodra daar meer duidelijkheid over is, zullen de omwonenden daarover op de hoogte worden gesteld.

Het college van burgemeester en wethouders