Gemeente Breda

Handhavingsactie op woonwagenlocatie Ruitersbosstraat en Edisonstraat

De gemeente Breda heeft vandaag in het kader van een handhavingsactie de woonwagenlocaties Ruitersboslaan en Edisonstraat gecontroleerd.

Op de locatie Ruitersbos waren drie bewoners in overtreding, omdat ze camera's op de openbare weg hadden gericht, hetgeen niet is toegestaan. Er is één woonwagen aangetroffen zonder bouwvergunning. En de belastingdienst heeft op deze locatie een auto in beslag genomen.

Op locatie Edisonstraat is een hennepplantage aangetroffen. Daarnaast is één persoon uit de gemeentelijke basisadministratie geschreven, omdat hij niet daadwerkelijk woonachtig was op het opgegeven adres.

De politie begeleidde de actie en spreekt van een rustig verloop.

Dit zijn de belangrijkste resultaten van de handhavingsactie die vandaag plaatsvond. Hierin werken de gemeente Breda, de Belastingsdienst, Douane, politie en justitie samen in de aanpak van vrijplaatsen. De locaties Ruitersbos en Edisonstraat vallen onder deze vrijplaatsen. Bij de controle worden zaken als brandveiligheid, bouwregels, inkomensfraude, hennepplantages, prostitutie en huurachterstanden betrokken.

Beide locaties zijn in het kader van het vrijplaatsenbeleid eerder bezocht. Als gevolg van deze herhalingsbezoeken loopt het aantal overtredingen terug.

Bewoners bij wie overtredingen geconstateerd zijn, worden nu aangeschreven. Bewoners kunnen alsnog vergunning aanvragen voor zaken die in strijd zijn met het bestemmingsplan. Wanneer niet voldaan wordt aan de eisen, volgt bestuursdwang.

De politie zette bij de actie circa 20 agenten in voor de begeleiding van controleurs en de afzetting van het terrein. Alle uitgaande en inkomende personen werden gecontroleerd.

Alle betrokken instanties zijn tevreden over het resultaat.

Vrijplaatsenbeleid

De gemeente heeft een vrijplaatsenbeleid om het woon- en leefklimaat inde stad te verbeteren. Vrijplaatsen zijn groepen van personen en of locaties waar de overheid nog niet effectief heeft kunnen of willen optreden als het gaat om het handhaven van wetten en regels. Breda wil niet dat bewoners van deze plekken anders met de uitvoering van regels worden benaderd dan anderen.

Breda, 3 maart 2009