Technische Universiteit Eindhoven

Plan voor Engelstalige bachelor in 'Engineering Science'

Geplaatst: 03 maart, 2009

De TU/e werkt aan plannen voor een Engineering College, dat een brede Engelstalige bachelor in Engineering Science gaat aanbieden. De doelgroep bestaat onder meer uit kinderen van buitenlandse kenniswerkers en breed georiënteerde vwoers met bètapakket.

Foto: Bart van Overbeeke.

Qua instroom wordt gemikt op 150 tot 200 studenten per jaar. De eerste, globale ideeën voor de driejarige opleiding worden op dit moment onder de verantwoordelijkheid van rector prof.dr.ir. Hans van Duijn uitgewerkt. Het wordt volgens bestuurswoordvoerder Peter van Dam de eerste brede Engelstalige bacheloropleiding aan de TU/e, naast de gespecialiseerde Engelstalige bachelor van de faculteit Industrial Design.

Als voorbeeld kijken we naar het University College Utrecht en de Roosevelt Academy in Middelburg, zegt Van Dam. Daar komt de helft van de studenten uit het buitenland. Het Engineering College zou opgezet moeten worden naar Amerikaans model, waarbij de studenten in hun eerste jaren aan de universiteit nog geen hoofdvak (major) hoeven te kiezen. Het moet de student uiteindelijk toegang verschaffen tot verschillende masterprogrammas aan de TU/e. Deze worden al enkele jaren allemaal in het Engels gegeven.

Nieuw type ingenieur
We willen in dit Engineering College een nieuw type ingenieur gaan opleiden, verklaart Van Dam. Afgestudeerden moeten een bredere kijk hebben, goed in teamverband én in een internationale setting kunnen werken. Ook zal er veel aandacht zijn voor communicatieve vaardigheden en voor de ontwikkeling van de studenten als academici. Het wordt een opleiding gericht op het bedrijfsleven. De verwachting is dat deze insteek veel meer vrouwelijke studenten gaat aantrekken dan de gemiddelde opleiding aan de TU/e.

Bij het Engineering College komt ook speciale studentenhuisvesting, inclusief gezamenlijke ruimtes. Dat kan mogelijk op de campus, maar volgens Van Dam staan alle opties hiervoor nog open. Wat de startdatum wordt, is nog onbekend.