Provincie Noord-Holland

Prikkelende stellingen in vurig jeugddebat

3-3-2009

Na maanden van voorbereiding bij de scholieren, was het afgelopen donderdag en vrijdag zover: ze streden om het hardst tijdens de jeugddebatten in Noord-Holland. De jongeren debatteerden over uiteenlopende onderwerpen als klimaat, drankgebruik, scholing en soa.

De jeugddebatten bestonden uit twee onderdelen: het Provinciaal Jeugddebat en Op weg naar het Lagerhuis. Het was goed te merken dat de jongeren zich grondig hadden voorbereid. Ze vulden hun argumenten moeiteloos aan met feitelijke informatie, doordachte analyses en strategische zetten. In de debatten ging het dan ook niet om gelijk hebben, maar om gelijk krijgen.

Politici overtuigen
In het Provinciaal Jeugddebat deden jongeren voorstellen aan politici, die hen met kritische vragen tot het debat uitdaagden. De 13 jongeren die de politici het meest hebben overtuigd, zijn door naar de landelijke finale in de Tweede Kamer. Aan het eind nodigde gedeputeerde Jeugd Sascha Baggerman de jongeren uit om eens verder te komen praten over hun ideeën en de rol die de provincie daarbij op kan pakken.

Jongeren in debat, op weg naar het Lagerhuis

Bij Op weg naar het Lagerhuis gingen de jongeren de strijd aan met elkaar, onder voorzitterschap van gedeputeerde Peter Visser. 10 tegen 10 stonden de jongeren tegenover elkaar, soms popelend om hun argument op tafel te gooien of de tegenstander van repliek te dienen.

Uiteindelijk zijn het Erfgooierscollege uit Huizen en het Zaanlands Lyceum uit Zaandam door naar de volgende ronde, op 12 maart in het Werkteater te Amsterdam. De jeugddebatten zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland. Meer informatie is te vinden op de website van het Nationaal Jeugddebat en Op weg naar het Lagerhuis.