Gemeente Nijmegen
Lezingenreeks in bijzonder jaar: 'Nijmegen herinnert'

Nijmegen stelt dit jaar in zes lezingen de Nijmeegse stadshistorie centraal. Gekozen is voor 2009 omdat de stad dit jaar een aantal bijzondere momenten uit haar geschiedenis herdenkt. 22 februari was het 65 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd door bommen van geallieerde vliegtuigen en ook de bevrijding van Nijmegen is in september 65 jaar geleden. Verder wordt dit jaar de Vrede van Nijmegen uitgebreid herdacht. Deze thema's komen in de lezingencyclus aan bod. Op 3 maart is de eerste lezing in Lux over het bombardement.

De gemeente Nijmegen organiseert de zes lezingen op initiatief van de raad. Hiermee wil de gemeente aandacht besteden aan hoogtepunten uit de Nijmeegse geschiedenis. Nijmegen kiest er als oudste stad van Nederland voor om in haar stadspromotie deze geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Met de reeks lezingen ondersteunt de gemeente ook de vele activiteiten die vrijwilligers en maatschappelijke organisaties al ondernemen om de historie van de stad te belichten. De lezingen worden samen met deze organisaties georganiseerd en de gemeente zoekt de combinatie met bestaande herdenkingen, exposities en evementen

De thema's zijn:
* Publiekspresentatie 'Nijmegen'44',over het bombardement 3 maart 2009
* Nijmegen en de Waal in historisch perspectief voorjaar 2009
* 100 jaar Vierdaagse juli 2009
* De Gebroeders van Limburg augustus 2009
* De bevrijding van Nijmegen september 2009
* Vrede van Nijmegen najaar 2009

De eerste bijeenkomst in deze reeks is de publiekspresentatie van het boek Nijmegen'44, verwoesting, verdriet, verwerking van Joost Rosendaal op 3 maart. De bijeenkomst is samen met de Radboud Universiteit en Lux georganiseerd en vindt plaats in Lux van 19.30-21.30 uur. De kaartjes zijn gratis en zijn te reserveren bij Lux. Rosendaal gaat in debat met verschillende gasten en de zaal over de uitkomsten van zijn onderzoek. Aanwezige sprekers zijn naast Rosendaal loco-burgemeester Paul Depla, David Barnouw (NIOD), Jos Joosten (Radboud Universiteit) en Rob Jaspers (De Gelderlander).