Ingezonden persbericht


Persbericht

Haarlem, 19 januari 2009

Edgar Doncker Prijs voor de Kindergeneeskunde naar hoogleraar kindergeneeskunde Pieter Sauer

125.000 euro naar baanbrekend onderzoek naar de oorzaken van overgewicht bij kinderen; preventie moet reeds starten tijdens de zwangerschap van de moeder

De Stichting Edgar Doncker Fonds heeft op voordracht van de jury de Edgar Doncker Prijs voor de Kindergeneeskunde 2008 toegekend aan professor dr Pieter Sauer, hoogleraar kindergeneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Sauer krijgt de prijs vanwege zijn baanbrekend onderzoek naar de oorzaken van overgewicht bij jonge kinderen, een maatschappelijk zeer omvangrijk probleem. De prijs wordt op 3 maart uitgereikt door burgemeester Bernt Schneiders in de Gravenzaal van het Stadhuis van Haarlem.

Onderzoek naar factoren bij het ontstaan van overgewicht op de leeftijd van 3-5 jaar Sauer zal het merendeel van de Edgar Doncker Prijs besteden aan het onderzoek naar de oorzaken van het ontstaan van overgewicht bij jonge kinderen. Deze zijn niet goed bekend. Alleen erfelijke aanleg is niet waarschijnlijk, gezien de enorme toename van het aantallen te dikke kinderen (het aantal te dikke kinderen in Nederland is de afgelopen twintig jaar verdubbeld). Epigenetische factoren, d.w.z. beïnvloeding van de activiteiten van de genen tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld door de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap, en in de eerste levensjaren, lijken een belangrijke rol te spelen. Preventie zou dan al moeten starten. Voor het onderzoek volgt Sauer 3000 kinderen vanaf de geboorte, waarbij onder o.a gegevens van de zwangerschap, groei, voedselinname, gezondheid en activiteitenpatroon van het kind worden vastgelegd.

Citaat juryrapport
Juryvoorzitter professor dr. John Roord verwoordt de toekenning van de prijs als volgt: "Het onderzoek van Sauer naar de oorzaken van overgewicht bij kinderen is baanbrekend en van wezenlijk belang voor het vervolgens te implementeren preventieprogramma."

Prijswinnaar professor dr Pieter Sauer
Sauer, hoogleraar kindergeneeskunde aan het Universitair Centrum Groningen, heeft zich gedurende meer dan 25 jaar als internationaal erkend en gerenommeerd onderzoeker bezig gehouden met de optimale voeding van het kind. Hij heeft meer dan 200 publikaties op zijn naam staan en tientallen promovendi begeleid. Meerdere van zijn pupillen bezetten nu leerstoelen in de academische kinderklinieken in Nederland. Sauer staat aan het hoofd van het door hem in 2005 opgerichte Groningen Expert Centrum voor Kinderen met Overgewicht.

De Edgar Doncker Prijs
De Edgar Doncker Prijs wordt jaarlijks beurtelings uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van natuurbehoud in Nederland, "het waarachtig Nederlandse cultuurgoed" en de kindergeneeskunde. De prijs bedraagt 150.000 euro, waarvan 125.000 euro besteed moet worden aan een doel dat door de prijswinnaar, in overleg met de jury en het stichtingsbestuur, wordt bepaald. In 2008 stond de kindergeneeskunde centraal.

Edgar Doncker (1926-1996), bij leven een begaafde zakenman uit Kennemerland, was van mening dat personen die iets wezenlijks bijdragen aan het welzijn van anderen voor het voetlicht gebracht en gesteund moeten worden. Dat was ook zijn drijfveer om na zijn overlijden zijn kapitaal ten dienste te stellen van de gemeenschap. Hij wees daarvoor drie gebieden aan: kindergeneeskunde, natuurbehoud in Nederland en "het waarachtig Nederlandse cultuurgoed".

De Stichting Edgar Doncker Fonds, die de nalatenschap beheert, stelt zich ten doel het bevorderen van activiteiten op deze drie gebieden. De stichting doet dit door jaarlijks de Edgar Doncker Prijs uit te reiken.


---



Ingezonden persbericht