Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CONFERENTIE EERVOL GEWELDLOOS
Noord-Holland

Dinsdag 3 maart 2009 wordt de eerste Noord-Hollandse provinciale conferentie over eergerelateerd geweld gehouden in het Zaantheater in Zaandam. De bijeenkomst wordt georganiseerd door ACB Kenniscentrum en de Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld van Gooi en Vechtstreek, Noord-Kennemerland, Midden- en Zuid-Kennemerland en Zaanstreek-Waterland. De conferentie is bedoeld om eergerelateerd geweld beter aan te kunnen pakken door netwerken te vormen. Door kennis uit te wisselen kunnen slachtoffers beter geholpen worden en kan escalatie worden voorkomen.

De conferentie wordt geopend door Songul Akkaya, lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland, die het onderwerp op provinciaal niveau agendeerde. Op het programma staan workshops waarin verschillende aspecten van het probleem en vormen van hulpverlening worden besproken. De conferentie vormt de start van het project Eervol Geweldloos, dat de uitwisseling van kennis, het vormen van netwerken en concrete aanpakken wil stimuleren, bestaande uit preventie en hulpverlening.

Wat is eergerelateerd geweld?
Eerwraak, iemand vermoorden om de eer van de familie te herstellen, is de uiterste en bekendste vorm van eergerelateerd geweld. Maar het omvat meer: uitstoting, verminking, gedwongen zelfverminking, zelfmoord en het dreigen met dit geweld. Maar het uit zich ook subtieler, bijvoorbeeld in voortdurende controle door de familie. Dit geweld wordt gepleegd vanwege de eer, zoals het voorkomen van het schenden van de kuisheid of om de eer te zuiveren na (vermoedens van) ongewenst contact.

Vaak zijn vrouwen slachtoffer, het draait om hun maagdelijkheid voor het huwelijk en de seksuele trouw daarna. Maar ook mannen kunnen slachtoffer worden, van de familie van de vrouw na ongewenst contact, of door de eigen familie, wanneer hij niet voldoende doet om de geschonden eer te wreken. Ook lopen islamitische homo's gevaar.

Workshops

* Eer in partnerkeuze: hand in hand tegen huwelijksdwang (Marianne Vorthoren, Spior)
* De Rotterdamse aanpak van eergerelateerd geweld (Marcia Albrecht, GGD Rotterdam)
* Onuitgesproken leed bij Hindostanen (Djenie Badal, ACB Kenniscentrum, en Shanta Bhikharie)
* Meldpunt Eergerelateerd Geweld (Leo IJzerman, Markus & Van de Velde, en Cecilia Perez, zorgcoördinator Eergerelateerd Geweld Blijf Groep)

* Mannenopvang (Jan-Willem van de Velde, Markus & Van de Velde, en Farangis Dawoody, zorgcoördinator Mannenopvang Blijf Groep)

* Homoseksualiteit, etniciteit en eergerelateerd geweld (Andrea Vogelsanger, Schorer)
* Signalering van eergeweld (Hilde Bakker, Movisie)
* Het betrekken van jongens en jonge mannen bij eergeweld via voorlichting (Ossama Abu Amar, Shields)
* Huiselijk geweld en eergerelateerd geweld (Hans Prins, Politie Kennemerland)
* Begeleide terugkeer (Evita Noij, Stichting ArosA)

Programma
De conferentie is op dinsdag 3 maart 2009 van 9.30 tot 17.00 uur in het Zaantheater in Zaandam. Het programma is als volgt: 09.30-10.00 uur inloop en registratie
10.00-10.45 uur opening door Songul Akkaya (lid Provinciale Staten Noord-Holland) en door dagvoorzitter Leo IJzerman (Bureau Markus & Van de Velde). Optreden van Omer Kadan. 11.00-12.30 uur workshops
12.30-13.15 uur lunch en informatiemarkt
13.30-15.00 uur workshops
15.00-15.30 uur pauze
15.30-16.20 uur paneldiscussie: 'De Nederlandse hulpverlening schiet tekort'. 16.20-16.30 uur afsluiting
16.30-17.00 uur borrel

Voor meer informatie en aanmelden kijkt u op www.acbkenniscentrum.nl.


- EINDE PERSBERICHT -



Ingezonden persbericht