Gemeente Zeist

Walter Elst
De Meester van het stilleven

3 maart t/m 3 mei 2009

In samenwerking met Galerie Utrecht is een tentoonstelling van de Belgische autodidact Walter Elst georganiseerd. Na zijn studie geneeskunde in Brussel voltooid te hebben is hij direct begonnen zijn vakmanschap op het gebied van de schilderkunst te hervatten. Zijn panelen vertonen een bijzonder grote dosis technische kwaliteiten en een verscheidenheid aan onderwerpen. Zijn werk doet denken aan 17e eeuwers, maar zijn licht en compositie zijn onmiskenbaar modern.

Walter Elst (Antwerpen, 1955) is een Belgische meester van het stilleven. Vanaf het moment dat hij besloot om kunstschilder te worden (al toen hij dertien jaar oud was) volgde hij lessen bij de schilder Leon Lommaert tot aan diens dood in 1978. Vanuit huis daartoe aangespoord studeert Walter Elst in 1982 af als Doctor in de Genees-, Heel- en Verloskunde aan de Vrije Universiteit van Brussel. Hij kiest toch voor het kunstenaarschap en schrijft zich in 1984 in als vrij beeldend kunstenaar.

In tegenstelling tot de stillevens van weleer ademen de werken van Elst een hedendaagse sfeer. De vroegere stillevens werden dikwijls vervaardigd in opdracht of hadden een moralistische ondertoon. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan vanitas-, religieuze- of jachtstillevens. In het hedendaagse stilleven gaat het om de verbeeldingskracht van de kunstenaar de keuze van de voorwerpen te maken en hoe deze te rangschikken. Het gaat ook om bepaalde schildertechnische uitdagingen zoals het effect dat bepaalde voorwerpen op elkaar hebben. Vreemd genoeg heeft een stilleven veel weg van een abstract werk. Het gaat niet om de belangrijkheid van het onderwerp, maar veel eerder om de steeds nieuwe contrasten en harmonieën die gecreëerd kunnen worden.

Walter Elst is een kunstenaar die altijd op zoek is naar perfectie en wiens stillevens in hoge mate gewaardeerd worden in een tijd waarin men op zoek is naar ambacht, eenvoud en harmonie als tegenhanger van het jachtige tijdperk waarin we leven.

Tijdens deze tentoonstelling zal er een film over het leven en het kunstenaarschap van Walter Elst gedraaid worden in het theater van Slot Zeist.

Walter Elst arrangement
Op maandag 16 en 23 maart en 6 en 20 april 2009 wordt er om 14.00 uur een Walter Elst arrangement georganiseerd. U wordt op Slot Zeist welkom geheten met koffie/thee en gebak waarna een film wordt vertoond over werk en leven van de kunstenaar. Walter Elst verzorgt daarna zelf een rondleiding over de expositie. Kosten van dit arrangement bedragen E 17,50. Wij verzoeken u te reserveren bij Slot Zeist 030-6921704.

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag (en Goede Vrijdag) van 11.00-17.00 uur Zaterdag, zondag, 1e en 2e Paasdag, Koninginnedag van 13.00-17.00 uur Gesloten: elke maandag (met uitzondering van de arrangementen) Het Slot Zeist is rolstoeltoegankelijk.

De toegangsprijzen
Voor volwassenen ....................... E 5,00
Voor 65+/CJP/MJK/Zeistpas/U-pas.................. E 4,00 Schoolproject met lesbrief per leerling ................ E 1,00 Jeugd t/m 15 jaar mag gratis de tentoonstelling bezoeken Boek: "De Natuur is voor mij mooi genoeg" ............ E 30,00 Boek: Walter Elst, "De meester van het stilleven" .......... E 35,00