Wetterskip Fryslân

Leeuwarden, 2 maart 2009
PB_09_11

Draaiend Woudagemaal open voor publiek

Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer wordt onder stoom gebracht voor praktijklessen. Het gemaal gaat daarom dinsdag 3, woensdag 4 en donderdag 5 maart 2009 in werking. Het publiek is woensdag en donderdag welkom vanaf 11.00 tot 16.00 uur. Dinsdag is het draaiende gemaal te bezichtigen vanaf 12.00 tot 16.00 uur.

De ketels van het Woudagemaal zullen vanaf dinsdag worden opgestookt voor de opleiding van nieuwe medewerkers van Wetterskip Fryslân. Het gemaal wordt daarna in werking gesteld. Op zowel dinsdag, woensdag en donderdag kan het door belangstellenden worden bezocht. Vrijdag wordt gebruikt om het gemaal weer bedrijfsgereed te maken voor een nieuwe inzet om in natte tijden, overtollig water uit de provincie af te voeren.

Wetterskip Fryslân heeft besloten het Woudagemaal jaarlijks maximaal twee keer op te starten om zo in de praktijk het bedienende personeel op te leiden. Dit om de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen. Wanneer het uit noodzaak opgestart wordt, zijn er natuurlijk minder opleidingsdagen nodig. Zoals bekend vervult het historische stoomgemaal, dat tot het Unesco-werelderfgoed behoort, een actieve rol in de waterbeheersing in Fryslân.

Het bezoek van belangstellenden aan het gemaal, wordt gecoördineerd door vrijwilligers van de Stichting Woudagemaal. Daarvoor wordt een geringe vergoeding aan het publiek gevraagd.


---
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marjan Terpstra Wetterskip Fryslân, Harlingerstraatweg 113 te Leeuwarden, telefoon 06 - 46172357.


---- --