NIOD


2.3.2009

Nijmegen, 3 maart:
presentatie Nijmegen '44 en discussieavond over het bombardement.

In Nijmegen presenteert Joost Rosendaal de resultaten van zijn onderzoek naar het bombardement op Nijmegen in 1944. Was het een vergissingbombardement, is de ramp uit de openbare herinnering geweerd en waarom verschijnt er 65 jaar later weer een boek? In de daarop volgende discussie is David Barnouw één van de sprekers.

Nijmegen Herinnert #1:

Nijmegen 44 - Verwoesting, verdriet en verwerking

Op 22 februari is een van de grootste rampen herdacht die Nederland in de twintigste eeuw hebben getroffen: Het bombardement in 1944 op de stad Nijmegen waarbij grote delen van het stadscentrum werden verwoest en bijna 800 doden vielen.

De catastrofe luidde een rampzalig jaar in, waarin Nijmegen maandenlang frontstad was en wederom grote persoonlijke en materiële verliezen werden geleden. Bij de herdenking van het bombardement verschijnt de langverwachte publicatie Nijmegen '44, waarin historicus Joost Rosendaal de vele kanten van dit oorlogsjaar behandelt en ingaat op de vraag hoe hieraan na de oorlog betekenis is gegeven. De ramp van 22 februari zou zijn weggedrukt. Was dit omdat een bevriende mogendheid bij vergissing de stad had verwoest? Was er een complot dat de ware toedracht moest verdoezelen? En wat is er nu werkelijk gebeurd op de fatale dag in februari en in de maanden daarna?

In LUX presenteert Joost Rosendaal de belangrijkste bevindingen van zijn onderzoek en gaat in gesprek met David Barnouw (NIOD), Rob Jaspers (De Gelderlander) en Jos Joosten (hoogleraar Nederlandse letterkunde, Radboud Universiteit). De avond wordt geopend door Loco-burgemeester Paul Depla. Gespreksleider is Johan van de Woestijne.

Dit programma is de eerste aflevering van "Nijmegen Herinnert", een serie van 6 lezingen en gesprekken over de geschiedenis van Nijmegen, georganiseerd in opdracht van de gemeente.

Dinsdag 3 maart / 19.30 uur / gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX Nijmegen / reserveren via 0900 5 89 46 36