NEN
CEN activiteiten voor allergenen in voedsel nemen toe
maandag 2 maart 2009, 11:40
De Europese CEN werkgroep 'Detection of allergens in food' is, na een
wat aarzelende start, nu volop actief met het opstellen van Europees
genormaliseerde methodes voor de detectie van diverse allergenen in
voedsel.
Dit blijkt bijvoorbeeld uit de publicatie in februari van twee nieuwe
normen. De eerste beschrijft een aantal algemene aandachtspunten voor
de detectie van allergenen in voeding met behulp van immunologische
methoden (NEN-EN 15633-1). De tweede beschrijft de aandachtspunten
voor moleculair-biologische methoden (NEN-EN 15634-1). Beide normen
bevatten een overall raamwerk voor detectiemethoden van allergenen.
Dit raamwerk bestaat onder andere uit algemene richtlijnen, minimum
eisen en prestatiekenmerken voor methodes. Het doel is om
vergelijkbare en reproduceerbare resultaten te verkrijgen uit
verschillende laboratoria.
Daarnaast heeft Duitsland onlangs een methode ingediend bij CEN voor
de kwantitatieve bepaling van hazelnoot in voedsel. De gebruikte
techniek is de enzym immunoassay. Duitsland wil de methode graag op
korte termijn als Europees normontwerp gepubliceerd hebben. Europese
experts zullen het voorstel en de methode bespreken op de volgende
vergadering van de CEN werkgroep op 20 april in Madrid. Vanuit
Nederland zijn de VWA, Unilever en RIKILT bij dit normalisatiewerk
betrokken.
Voor Nederland verloopt de betrokkenheid bij deze CEN werkgroep via de
NEN normcommissie 'Voedselallergenen' (3702750012). Het is mogelijk om
lid van deze commissie te worden. Indien u meer wilt weten over de CEN
werkgroep of over de normcommissie, kunt u contact opnemen met Marcel
de Vreeze, tel. (015) 2690125.
Gerelateerde normen:
15633-1:2009
Foodstuffs - Detection of food allergens by immunological methods -
Part 1: General considerations
15634-1:2009
Foodstuffs - Detection of food allergens by molecular biological
methods - Part 1: General considerations