NEN


CEN activiteiten voor allergenen in voedsel nemen toe

maandag 2 maart 2009, 11:40

De Europese CEN werkgroep 'Detection of allergens in food' is, na een wat aarzelende start, nu volop actief met het opstellen van Europees genormaliseerde methodes voor de detectie van diverse allergenen in voedsel.

Dit blijkt bijvoorbeeld uit de publicatie in februari van twee nieuwe normen. De eerste beschrijft een aantal algemene aandachtspunten voor de detectie van allergenen in voeding met behulp van immunologische methoden (NEN-EN 15633-1). De tweede beschrijft de aandachtspunten voor moleculair-biologische methoden (NEN-EN 15634-1). Beide normen bevatten een overall raamwerk voor detectiemethoden van allergenen. Dit raamwerk bestaat onder andere uit algemene richtlijnen, minimum eisen en prestatiekenmerken voor methodes. Het doel is om vergelijkbare en reproduceerbare resultaten te verkrijgen uit verschillende laboratoria.

Daarnaast heeft Duitsland onlangs een methode ingediend bij CEN voor de kwantitatieve bepaling van hazelnoot in voedsel. De gebruikte techniek is de enzym immunoassay. Duitsland wil de methode graag op korte termijn als Europees normontwerp gepubliceerd hebben. Europese experts zullen het voorstel en de methode bespreken op de volgende vergadering van de CEN werkgroep op 20 april in Madrid. Vanuit Nederland zijn de VWA, Unilever en RIKILT bij dit normalisatiewerk betrokken.

Voor Nederland verloopt de betrokkenheid bij deze CEN werkgroep via de NEN normcommissie 'Voedselallergenen' (3702750012). Het is mogelijk om lid van deze commissie te worden. Indien u meer wilt weten over de CEN werkgroep of over de normcommissie, kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, tel. (015) 2690125.

Gerelateerde normen:
15633-1:2009
Foodstuffs - Detection of food allergens by immunological methods - Part 1: General considerations

15634-1:2009
Foodstuffs - Detection of food allergens by molecular biological methods - Part 1: General considerations