Gemeente Eijsden

Pentasz Mergelland

Succesvol beleid

De aanpak van de regionale sociale dienst Pentasz Mergelland werkt. Dat blijkt uit recente cijfers en een vergelijking met omringende gemeenten.

De uitstroomcijfers van Pentasz vertonen een stijgende lijn. Middelen van het rijk om de uitstroom naar werk te bevorderen blijven niet op de plank liggen.

Hoge uitstroom van uitkering naar werk

Pentasz is de regionale sociale dienst van de gemeenten Eijsden, Gulpen-Wittem, Margraten, Meerssen en Vaals. In vergelijking met cijfers van andere gemeenten in de regio blijkt de aanpak van Pentasz succesvol. Pentasz heeft een totale daling van 8,5%van het klantenbestand gerealiseerd (in sommige gemeenten zelfs meer dan 10%). Andere gemeenten tonen dalingen van -5% tot stijgingen van +0,8%.

Work first

De aanpak van Pentasz work first is succesvol. Pentasz hanteert een speciale trajectaanpak, waarbij werk centraal staat. Voor alle cliënten die kúnnen werken is er een passend reïntegratietraject. De aanpak richt zich op vergroten van kennis en vaardigheden, het opdoen van arbeidsritme en het onderzoeken van mogelijkheden voor regulier werk. De aanpak leidt tot een verminderde instroom in de bijstand en een versnelde uitstroom uit de bijstand.

Goede besteding reïntegratiebudget

Gemeenten en reïntegratiebedrijven werken goed samen bij het zoeken naar mogelijkheden tot verbetering. Dat gemeenten een groot deel van het door het rijk ter beschikking gestelde reïntegratiebudget nog niet hebben besteed, geldt in ieder geval niet voor Pentasz. De regionale sociale dienst van de gemeenten Meerssen, Margraten, Eijsden, Gulpen-Wittem en Vaals zet nagenoeg het volledige budget in om de uitstroom van uitkering naar werk te bevorderen. De aanwezige reserves zijn bedoeld om voor werkzoekenden maatwerk te leveren.

Zelf route richting werk uitstippelen

Directeur Angelique Cieremans: Verbetering van de aanpak heeft steeds de aandacht. Zo hebben wij voor mensen met een uitkering Wet Werk en Bijstand sinds kort een nieuw product in ons pakket: het Persoonsgebonden Reïntegratiebudget (PRB). Sommige cliënten hebben zelf duidelijk hun route richting arbeidsmarkt voor ogen. Het PRB is in dat geval maatwerk op zijn best: met het PRB kan men zélf het initiatief nemen om een eigen reïntegratietraject in te richten. Maar niet iedereen heeft eigen ideeën bij zijn of haar reïntegratie. Ondersteuning bij de invulling van het traject is dan gewenst.

Ideeën zijn welkom

Het PRB is een voorbeeld van een idee dat uit de doelgroep zelf is voortgekomen. Behalve cliënten kunnen ook andere betrokkenen kunnen ideeën ter verbetering van de aanpak kwijt. Suggesties kunnen worden gemaild naar info@Pentasz.nl.