CDA

Çörüz: Ouders verantwoordelijk voor hun kinderen

CDA-kamerlid CoÅkun Çörüz vindt dat de ouders van geweldplegende kinderen moeten opdraaien voor kosten van politie-inzet en aangerichte schade. In het Algemeen Dagblad van 2 maart 2009 pleit rechtssocioloog Jaap Timmer hiervoor. âDit sluit perfect aan bij de ideeën van het CDA, die ik in een wetsvoorstel heb verwoordâ, aldus Çörüz.

Het Kamerlid vindt het onbegrijpelijk dat de kosten die ontstaan door vernieling en geweldpleging nog altijd door de staat worden betaald. â'Tot nu toe is het zo dat ouders alleen verantwoordelijk zijn voor de schade die opzettelijk door hun kinderen wordt aangericht als die jonger zijn dan 14 jaar. Daarna ontstaat een schemergebied waarin de jongeren zelf in de meeste gevallen niet aansprakelijk kunnen worden gesteld en de schade dus telkens weer wordt afgewenteld op de samenleving.â

âDe meeste ouders zijn gelukkig aanspreekbaar op het gedrag van hun kinderen. Maar een kleine groep jongeren zorgt voor heel veel overlast en richt voor tientallen miljoenen schade aan en de ouders van deze jongeren kunnen daar op dit moment nog hun schouders over ophalen. Dat moet veranderenâ, aldus Çörüz. Tenslotte wordt met het initiatief van Cörüz geregeld dat ook schade die wordt aangericht door een groep, zonder dat bekend is wie precies wat heeft vernield, toch kan worden verhaald op de daders en op hun ouders.

---