Gemeente Moerdijk


03-03-2009: Meer mogelijk in Moerdijk

Moerdijk MeerMogelijk is een van de majeure programmas van de gemeente. Het bestaat uit negen plannen die een impuls geven aan de leefomgeving. Eind 2007 tekenden de gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant en het Rijk een intentieovereenkomst om te onderzoeken of ze deze gebiedsontwikkelingsplannen kunnen realiseren. Over vier maanden loopt de periode waarin deze haalbaarheids onderzoeken gedaan zijn af en daarom lichten we een aantal van de negen projecten nog eens toe.

Ontwikkeling Logistiek Park tussen A16 en A17
Dankzij haar strategische ligging tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam is de gemeente Moerdijk een uitstekende locatie voor een duurzaam, diepvaarwater gebonden Logistiek Park (LPM). Het park van 150 hectare komt in de hoek van de A16 en A17. Door het LPM op die plek te plaatsen kan er een groot deel van het vrachtverkeer dat nu over de weg gaat, verplaatst worden naar het water. Het LPM biedt plaats aan bedrijven op het gebied van transport en logistiek en dan vooral Value Added Logistics. Dit laatste houdt in dat producten worden geassembleerd, omgepakt, gemonteerd, gerepareerd, bedrukt enzovoort, voordat ze naar de klant worden vervoerd. Het Logistiek Park zal zorgen voor een enorme impuls van de economie en werkgelegenheid in Moerdijk en West-Brabant. Er komen 4500 arbeidsplaatsen bij.

Intensievere benutting industrieterrein Moerdijk De laatste tijd zijn de aangekochte Shell hectares op het Industrieterrein Moerdijk onderwerp van gesprek. Met name de invulling ervan en het nut van het LPM als daar zoveel ruimte is. Binnen Moerdijk MeerMogelijk wordt gewerkt vanuit het principe: het juiste bedrijf op de juiste plaats. De nu beschikbare Shell hectares zijn bestemd voor chemische en chemie gerelateerde bedrijvigheid.

Inrichting Waterfront Moerdijk
Het dorp Moerdijk kende vroeger een historische haven. Het plan is het historische karakter in ere te herstellen en sfeer van toen terug te brengen. Bijvoorbeeld door de jachthaven onder handen te nemen en aantrekkelijke woningen en horeca rond de kom van de haven te realiseren. De visserijfunctie moet behouden blijven. Daarnaast wordt geïnvesteerd in natuurgebied de Appelzak en het aanwezige strandje.

Ontwikkeling Noordrand Zevenbergen
Zevenbergen wordt veiliger en aantrekkelijker om te wonen en te leven als Wolst (betonmortelcentrale) en Caldic (chemisch productiebedrijf) elders een plaats krijgen. De geur-, geluid- en verkeersoverlast voor de omwonenden wordt minder. De verkeersveiligheid en de doorstroming nemen toe door de aanleg van een noordelijke randweg om de kern van Zevenbergen.

825 extra woningen
Moerdijk MeerMogelijk kent een aantal projecten die wonen en leven in de gemeente Moerdijk veraangenamen. Zoals het bouwen van 825 extra woningen. Op deze manier gaat een lang gekoesterde wens van de gemeente in vervulling.

Uniek
Economie en leefomgeving gaan hand in hand. Het één kan en mag niet zonder het ander!
Uniek is dat gemeente, provincie en Rijk hebben afgesproken dat het ontwikkelen van bedrijvigheid tegelijkertijd een impuls moet geven aan de leefomgeving. Wethouder Ada Grootenboer: Als gemeente willen we een economische sprong maken die er tegelijkertijd voor moet zorgen dat de leefbaarheid in onze gemeente een positieve impuls krijgt. Het college is er trots op dat we eind vorig jaar met Rijk en provincie de afspraak hebben kunnen maken dat economische ontwikkeling gepaard moet gaan met een versterking van het woon- en leefgenot in onze gemeente. In de negen plannen van Moerdijk MeerMogelijk komen beide doelen samen en daarom zijn we daar zo enthousiast over.