Gemeente Oldenzaal


Wethouder Pieper en directeur Heisterkamp op bezoek bij Europarle-mentarir Jeanine Hennis

gepubliceerd op : 3-3-2009

Woensdag 4 maart brengen wethouder Pieper en de heer Noordman van Heisterkamp Transport een bezoek aan Brussel, waar zij zullen spreken met Europarlementariër Jeanine Hennis. Diverse onderwerpen op het gebied van transport zullen de revue passeren.

Tijdens het bezoek zal onder andere de interpretatie van de cabotage wetgeving aan de orde komen. Cabotage is het vervoer tussen twee plaatsen in hetzelfde land verricht door een ver-voerder uit een ander land. De Europese wetgeving zegt dat cabotage slechts tijdelijk mag zijn. Iedere land heeft daarvoor eigen normen (3 dagen, een maand, 3 ritten). Andere onderwerpen zijn:

-De parkeerproblematiek tijdens rijverboden. Op zon- en feestdagen in Duitsland geldt een rij-verbod voor vrachtwagens. Als gevolg hiervan moeten aan de Nederlandse kant van de grens vrachtwagens urenlang wachten en ontstaan er lange files met de daarbij behorende parkeerproblemen.
- Interpretatie van rij- en rusttijden. Landen, in het bijzonder België, Frankrijk en Spanje, heb-ben hiervoor verschillende interpretaties. Ook de controle hierop en de eventuele bekeuring zijn onderwerpen van gesprek, evenals de werkgeversverklaring (patronaal attest). Een pa-tronaal attest is een verklaring van ontbrekende (verplichte) tachograafschijven of digitale gegevens/afwezigheidsverklaring voor de chauffeur en voor de eigen rijder. Het wordt afge-geven bij ziekte, betaald verlof en het besturen van een vergunningvrij voertuig .
-De verhoging van de Duitse maut (tol);

-De herziening Eurovignetlijn. Dit gaat over de berekening van tolheffingen voor het vrachtver-keer over de weg. De EU-landen mogen het vrachtverkeer laten betalen voor niet alleen het weggebruik maar ook voor de kosten van files en luchtverontreiniging. Het wegvervoer vindt dat niet de vrachtauto maar de personenauto de files veroorzaakt; belasting op de vrachtauto is dus oneerlijk, ook al omdat de luchtvaart en de binnenvaart geen heffingen betalen.
- Grenoverschrijdend openbaar vervoer.