Ingezonden persbericht


'Combinatie wetgeving en kredietcrisis is risico voor 7000 - 9000 banen en continuïteit van ca. een kwart van de intermediairs'

Maart 2009

Transparantie en eerlijke marktwerking is al jaren hét thema voor wetgever en financiële dienstverleners. Dit heeft nadrukkelijk impact op de verdiencapaciteit van assurantiekantoren . Voorbeeld hiervan is het verbod op bonusprovisies en de balansregel. De impact van wetgeving wordt vergroot door de recente financiële crisis. IG&H is eind 2008 een grootschalig onderzoek gestart naar de effecten op assurantiekantoren van de ogenschijnlijk dodelijke cocktail van wetgeving en marktcrisis.

Sluitstuk van het onderzoek van IG&H was een ronde tafel-conferentie op 26 februari jl, met ruim 20 directieleden van intermediairverzekeraars, NVA/NBVA en Verbond van Verzekeraars. Tijdens deze conferentie heeft IG&H de resultaten van het onderzoek gepresenteerd. Naast deze presentatie gaven Richard Hampton van Beachcroft Regulatory Consulting in samenwerking met Simon Clamp van Friends Provident een lezing over de ontwikkelingen rondom wetgeving in de UK. Dit leverde een boeiend debat met een aantal prikkelende bevindingen:
* Doel van de wetgeving in de UK en Nederland is het beschermen van de consument tegen mis-selling, als gevolg van te sterke provisieprikkels en informatie-asymmetrie. Ervaring in de UK is echter dat het probleem van de informatie-asymmetrie - weet de consument wat hij/zij koopt - niet wordt opgelost door wetgeving en controle van de Engelse toezichthouder (FSA). Veel geld is geïnvesteerd zonder het gewenste resultaat.
* Wetgeving, financiële crisis en druk op het intermediaire marktaandeel leidt tot een lagere verdiencapaciteit (provisie) voor het intermediair , waardoor een aantal kantoren in de problemen gaat komen
* Belangrijkste klappen gaan vallen binnen het leven/hypothekensegment, omdat daar zowel de crisis als de wettelijke maatregelen het hardst aankomen
* De dalende verdiencapaciteit leidt tot een totale afname van ca. 2.700 (-20%) tot 3.300 (-25%) van het aantal intermediaire kantoren, afhankelijk van de reactie van het intermediair
* Met de daling van het aantal kantoren staan 7.000 tot 9.000 arbeidsplaatsen op het spel
* De vraag is, of deze afname van kantoren ook zuiverend zal werken op de kwaliteit van het intermediair advies. Dat is niet heel waarschijnlijk.

IG&H Consulting heeft in de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de effecten van wetgeving en marktomstandigheden in de intermediaire verzekeringsbranche. Het onderzoek bevat analyses van verschillende deelmarkten en bedrijfseconomische getallen, een enquête onder 400 intermediairs en een studie naar de Engelse markt die op dit terrein voorloopt op Nederland. Dit heeft geresulteerd in een toekomstschets van een nieuw intermediair distributielandschap. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kristel van Reenen of Joyce Verburg.

Vriendelijke groet,

kind regards,

Joyce Verburg

Marketing & Communication

_________________________________

IG&H Consulting & Interim | market driven, operation wise

Vijzelmolenlaan 10-18, Postbus 572
3440 AN WOERDEN

The Netherlands
T +31 (0)348 496 300
F +31 (0)348 496 398

I www.igh.nl
E j.verburg@igh.nl

IG&H Consulting & Interim is een consultancybedrijf met 150 medewerkers dat gespecialiseerd is in het effectief verbinden van markt en operatie in de sectoren Financial Services, Health, Industry en Logistics & Trade.