Gemeente Rotterdam

Nr. 33
3 maart 2009

Veilig-op-school-aanpak uitgebreid naar alle scholen

Het project 'VOS plus', waarbij leerlingen vrijwillig drugstesten ondergaan, wordt uitgebreid naar alle scholen voor voortgezet onderwijs in Rotterdam. De pilot waar vier Rotterdamse scholen aan meededen is goed verlopen: zowel scholen als leerlingen en ouders zijn positief. Aan het einde van het schooljaar 2008- 2009 volgt de definitieve evaluatie. Op basis van deze evaluatie wordt een aanpak ontwikkeld die uiteindelijk op alle Rotterdamse scholen voor voortgezet onderwijs zal worden ingevoerd.

Pilot
De pilot met VOS plus is een verscherpte aanpak van 'Veilig op School. Naar aanleiding van incidenten op scholen, problematiek rond drugsgebruik en vernielingen tijdens in het schooljaar 2007-2008 werd deze aanpak uitgebreid. In VOS plus staan zes normen centraal die gelden op en om scholen en onderweg van en naar huis. Met name op de vijfde norm: het niet tolereren van drugs en alcohol door scholen is binnen het proefproject stevig ingezet. Er wordt voorlichting gegeven aan leerlingen, ouders en docenten over genotsmiddelen en de risico's ervan. Docenten worden getraind om gedragsveranderingen bij leerlingen die door drugs of alcohol worden veroorzaakt snel te herkennen.

Urinestesten
Belangrijk onderdeel van de aanpak is de urinecontrole die op vrijwillige basis bij leerlingen wordt afgenomen. Op de deelnemende scholen geeft één op de drie jongeren aan wel eens drugs te hebben gebruikt. Iets meer dan 100 leerlingen zijn getest. Negen leerlingen werden daarbij positief getest, waarvan één op harddrugs. Bij een positieve test wordt de leerling via het ZorgAdviesTeam of het schoolmaatschappelijk werk geplaatst in een begeleidingstraject. Naar behoefte worden het gezin en het netwerk van de leerling ook bij de hulpverlening betrokken. De duur van de begeleiding varieert gemiddeld tussen de drie en zes maanden.

Wethouder Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs): 'Het gebruik van drugs of alcohol door soms nog heel jonge leerlingen is een zeer ernstige zaak. Ons uitgangspunt is dat de scholen een veilige omgeving moeten bieden voor leerlingen, zodat zij tijdens hun schooltijd hun energie kunnen steken in het ontwikkelen van hun talenten. Daarbij: ik vind dat ouders erop mogen rekenen dat de school van hun kinderen drugsvrij is.' Vier scholen doen mee aan de pilot. Zij blijven anoniem zolang de pilot duurt.

noot voor de redactie/