Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 3 maart 2009

Evenementen blijven populair onder jongeren

Jongeren vullen hun vrije tijd nog steeds graag met evenementen. Uit de Jongeren Evenementen Monitor 2009 blijkt dat de leeftijdsgroep 13 tot en met 25 jaar jaarlijks 3,2 miljoen bezoeken aan de 100 grootste publieksevenementen in Nederland brengt. Daarmee heeft dit soort evenementen een toppositie binnen de vrijetijdsbesteding van jongeren.

Respons haalt in haar onderzoek het Onderzoek Dagrecreatie 2006/2007 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan. Het CBS stelt dat jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 29 jaarlijks 4,7 miljoen bezoeken aan evenementen afleggen. Respons concludeert dat het aantal bezoeken van jongeren aan publieksevenementen waarschijnlijk hoger ligt. Zij baseert zich hierbij op het onderzoek van de Jongeren Evenementen Monitor waarin naar voren komt dat jongeren in 2008 al ruim 3 miljoen bezoeken aan de 100 grootste publieksevenementen brachten.

De Jongeren Evenementen Monitor 2009 kent dit jaar een uitgebreide analyse. Respons heeft bij de totstandkoming gekeken naar wat jongeren nog meer bezighoudt in hun vrijetijdsbesteding. Grote evenementen blijven een belangrijke rol spelen, maar in de monitor van 2009 wordt de evenementenbeleving in een breder vrijetijdskader geplaatst.

Nijmeegse vierdaagsefeesten is winnaar

Een ranglijst van de 100 grootste jongerenevenementen uit 2008 ontbreekt niet in de monitor. Dit jaar staan de Nijmeegse vierdaagsefeesten op nummer 1 met 1.308.000 bezoeken. Wie niet zelf meedoet aan de Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, kan hier een week lang 's avonds genieten van muziekoptredens op meer dan 25 locaties in de hele Nijmeegse binnenstad. Traditiegetrouw is het evenement een trekpleister voor jongeren. De top 5 wordt verder gecomplementeerd door Winterland Maastricht, Ortel Zomercarnaval, de bevrijdingsfestivals van het Nationaal Comite 4 en 5 mei en Bavaria City Racing.

Respons selecteerde voor het onderzoek van de Jongeren Evenementen Monitor 300 evenementen uit 2008 waar meer dan 25 procent jongeren met een leeftijd tussen de 13 en 25 jaar op afkwamen. De 100 grootste evenementen uit deze lijst zijn terug te vinden in de Top 100 Jongeren Evenementen Monitor.

Noot voor de redactie (