Partij van de Arbeid

Den Haag, 2 maart 2009

Vragen van de leden Kuiken en Heerts (beiden PvdA) aan de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

met betrekking tot het laten betalen van kosten voor politie-inzet en aangerichte schade door ouders


1. Kent u het bericht "Geweld tegen politie kost ouders geld"?


2. Deelt u de mening van rechtssocioloog Timmer dat het "onzinnig" is dat "de samenleving moet opdraaien voor de schade die de geweldsplegers aanrichten als ze agenten te grazen nemen"? Zo ja, hoe gaat u voorkomen dat de samenleving voor deze schade moet opdraaien? Zo nee, waarom niet?


3. Deelt u de mening van rechtssocioloog Timmer dat daders de kosten van politie-inzet en veroorzaakte schade moeten dragen? Zo ja, in hoeverre is dit nu niet mogelijk en wat moet er veranderen om dit wel mogelijk te maken? Zo nee, waarom niet?


4. In hoeverre is het nu al mogelijk dat ouders voor de kosten die veroorzaakt worden door wangedrag van hun kinderen aansprakelijk kunnen worden gesteld? Waar liggen de knelpunten om de door kinderen veroorzaakte schade op de ouders te verhalen?


5. Is het in het artikel gestelde dat de huidige rechtspraktijk om door middel van een civiele zaak de kosten van de veroorzaakte schade op de daders te verhalen tekort schiet, correct? Zo ja, in hoeverre heeft dit te maken met problemen om in de praktijk een vordering tot schadevergoeding te voegen in het strafproces? Bent u bereid om aan deze of andere problemen met betrekking tot het verhalen van kosten van veroorzaakte schade op de dader, aan te pakken? Zo nee, waarom niet?


6. Deelt u de mening dat in geval van schade veroorzaakt door geweld tegen publieke dienstverleners, dit direct in de strafzaak meegenomen dient te worden? Zo ja, hoe gaat u dit bewerkstelligen? Zo nee, waarom niet?


7. Bent u bereid om in uw hoedanigheid als werkgever zorg te dragen voor een collectieve afhandeling van de schade die is veroorzaakt is door geweld tegen publieke dienstverleners? Zo ja, hoe gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl