Ingezonden persbericht


Persbericht

CIBER realiseert gebruikersinterface voor onderwijsinformatie van TU/e

~ Graphical user interface biedt centrale toegang tot email, agenda's, vakinformatie, inschrijvingen, lesroosters en studieresultaten ~

Eindhoven, 3 maart 2009 - CIBER Nederland heeft een gebruikersinterface gerealiseerd voor de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), waarmee studenten en docenten toegang hebben tot alle onderwijsinformatie van de universiteit. Gebruikers hebben via deze graphical user interface (GUI) de beschikking over alle informatiebronnen die nodig zijn voor de studie; zoals studie- en vakinformatie, inschrijvingen, lesroosters, studieresultaten, agenda's, email, en het nieuws van de universiteit.

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) vormt samen met de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Twente de Federatie 3 Technische Universiteiten. Studenten kunnen hierdoor gebruik maken van de onderwijsfaciliteiten van alle drie de universiteiten. Om ervoor te zorgen dat de studenten ook op alle locaties over alle informatie van een studie of vak kunnen beschikken, ontwikkelden de drie universiteiten samen een Digitale Leer- en Werkomgeving: een uniforme omgeving waarin studenten en docenten alle handelingen kunnen verrichten voor hun deelname aan het onderwijs en over alle informatie kunnen beschikken die daarvoor nodig is.

CIBER hielp de TU/e met het verder professionaliseren van de daarbij betrokken onderliggende IT-systemen. Daarnaast adviseerde CIBER bij het ontwerpen en realiseren van een, door de Dienst ICT van TU/e gebouwde, Enterprise Service Bus (ESB). Deze ESB zorgt voor de koppeling en communicatie tussen deze systemen onderling en met de gewenste GUI, maar ook voor de communicatie tussen de drie universiteiten.

De graphical user interface is gebaseerd op Microsoft Office SharePoint Server 2007 en ontworpen door Studio Sophisti. Door middel van een single sign-on hoeven studenten en docenten maar één keer in te loggen op de portal, waarna ze toegang hebben tot email (Outlook Web Access), het bibliotheeksysteem (Vubis), studentenzaken (OWIS) en StudyWeb. Door de navigatie en een zoekfunctie hoeven gebruikers niet meer te weten voor welke handeling en informatie ze in welk systeem moeten zijn.

Ronald Waterham, Directeur Dienst ICT van TU/e: "CIBER won overtuigend de offertefase, omdat ze helder konden maken dat zij dit daadwerkelijk konden realiseren. Gedurende het project hield CIBER vast aan een strak budget, strakke tijdsplanning en de gewenste architectuur. Daarnaast was er absolute toewijding vanuit alle lagen binnen onze universiteit. Ondanks soms weerstand, is uitstekend vastgehouden aan het oorspronkelijke idee en de afgesproken voorschriften. Bijvoorbeeld dat informatie uit de juiste bron moest worden aangeleverd. Hier is helemaal aan voldaan. Er is niet gekozen voor de meest eenvoudige of snelste weg. Wel is er nu iets neergezet dat de beste oplossing is voor de TU/e en mogelijk later ook andere instellingen van hoger onderwijs."

Stefan Waalderbos, Service Line Manager Microsoft bij CIBER Nederland: "We hebben dit proces met succes kunnen afronden dankzij commitment vanuit alle lagen van de universiteit; van directie tot developers, functionele en technische beheerders, directeuren, proceseigenaren, maar ook tussen de drie universiteiten. Daardoor staat er nu een gebruikersinterface die niet alleen voordelen biedt aan de gebruikers, maar ook nog eens makkelijk te onderhouden is, onafhankelijk is van de onderliggende systemen en processen en ook dynamisch kan anticiperen op huisstijl en branding."

(507 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over CIBER Nederland
CIBER is een wereldwijde full service IT dienstverlener die zich specialiseert in het bouwen, integreren en beheren van kritische bedrijfsoplossingen en -systemen. Onze oplossingen worden zowel in maatwerk- als in pakketvorm geleverd. De diensten worden verleend voor alle technologische platforms, besturingssystemen en bestaande infrastructuren.

CIBER (NYSE: CBR) kijkt terug op dertig jaar internationale ervaring met klanten in zowel de overheid als het bedrijfsleven. Met 9000 medewerkers over de hele wereld genereert CIBER een omzet van ongeveer 1 miljard dollar. In Nederland is CIBER inmiddels 12 jaar actief met ongeveer 450 medewerkers vanuit de vestigingen Eindhoven, Nieuwegein, Den Bosch, Rotterdam en Amsterdam.

CIBER Nederland richt zich op de branches (high-tech) industrie, utilities, overheid, groothandel, telecom, media, financiële en zakelijke dienstverlening.

Over de Technische Universiteit Eindhoven
De TU/e is een internationaal vooraanstaande universiteit, gespecialiseerd in engineering science & technology. Doelstelling is om door middel van kwalitatief hoogwaardig onderwijs en onderzoek bij te dragen aan de vooruitgang van de technische wetenschappen, aan de ontwikkeling van technologische innovaties en daarmee aan de groei van welvaart en welzijn in zowel de eigen regio (technology & innovation hotspot Eindhoven) als daarbuiten. De TU/e heeft elf bacheloropleidingen, twintig masteropleidingen en ontwerpersopleidingen. Verspreid over negen faculteiten zijn ongeveer 7.000 studenten ingeschreven.

Voor meer informatie over CIBER kunt u contact opnemen met: CIBER Nederland
Wilco Jacobs
Tel: +31 (0)40 232 90 90
E-mail: wilco.jacobs@ciber.nl

Voor verdere persinformatie, kunt u kijken op http://www.lewiswire.com/nl/lewiswire/CIBER/c/387 of contact opnemen met: Freek Janssen van LEWIS PR
Tel: +31 (0)40 235 46 00
Fax: +31 (0)40 235 46 01
E-mail: freekj@lewispr.com

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com