Ingezonden persbericht


Persbericht

Geschenken van kunstenaars met een beperking

HET MES SNIJDT AAN TWEE KANTEN

Steeds meer bedrijven willen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Geschenken gemaakt door kunstenaars met een beperking zijn hiervoor uitstekend geschikt. Het mes snijdt immers aan twee kanten: bedrijven hebben een uniek geschenk en de kunstenaars verdienen er wat aan. Maar waar het natuurlijk écht om gaat: maatschappelijke waardering voor het werk van deze kunstenaars.

Derk Wessels is zo'n kunstenaar met een beperking die regelmatig in opdracht werkt voor bedrijven. Via grafisch atelier De Wijde Doelen in Utrecht worden zijn belangen behartigd. Al zestien jaar is hij vol enthousiasme bezig met het maken van kunst. Hij laat zich inspireren door de dingen om hem heen; hij creëert zijn eigen werkelijkheid op papier. Zijn werk spreekt zeer tot de verbeelding; het is vrolijk en kleurrijk. Vaak moet men er wat langer naar kijken om te zien wat het precies voorstelt. Zo blijven zijn werken telkens boeien.

Portaal
Portaal, één van de grootste woningbouwcorporaties van Nederland, koos voor een schilderij van Derk Wessels om het jaarlijkse kerstgeschenk, een tapas-set, te sieren. Via een speciale druktechniek werd het kunstwerk door Schoonhoven Keramiek overgezet op de tapas-sets. Portaal wilde een duurzaam en een bruikbaar geschenk met een sympathiek karakter. Schoonhoven Keramiek bracht hen op het idee om hiervoor een kunstwerk gemaakt door een kunstenaar met een beperking te gebruiken. Door dit soort opdrachten kan het atelier waar de kunstenaars werken schildersmaterialen kopen en uitstapjes naar musea bekostigen. Derk Wessels is er zeer trots op dat zijn werk werd uitgekozen. Het originele schilderij hangt in het kantoor van de opdrachtgever.

Keramiek
'Enige jaren geleden kwamen wij per toeval in contact met kunstenaars met een beperking', vertelt Marco de Leeuw van Schoonhoven Keramiek. 'We werkten al samen met bekende kunstenaars of de rechthebbenden van grote namen, zoals Corneille, Escher, Herman Brood etc. De stichting Special Arts Nederland (SAN) is een onafhankelijke stichting die zich ten doel stelt de kunstbeoefening door mensen met een handicap te stimuleren en hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun talenten. Zij gaven ons de opdracht voor het maken van een geschenk met een kunstwerk van een van hun kunstenaars. Toen is het idee ontstaan om geschenken met het werk van deze kunstenaars te produceren. We hebben diverse ateliers bezocht, vele kunstenaars met een beperking ontmoet en goede contacten gelegd. Onze klanten reageerden positief. Naast het feit dat het om unieke kunstwerken gaat, op maat gemaakt door kunstenaars met een beperking, spreekt ook de mogelijkheid om een atelier in de eigen regio in te schakelen veel bedrijven aan. Koopmans Koninklijke Meelfabrieken in Leeuwarden is daarvan een goed voorbeeld.'

Koopmans
Deze opdrachtgever was direct gecharmeerd van een geschenk dat gemaakt zou worden door een kunstenaar met een beperking. Het sprak hen aan dat ze een opdracht aan deze kunstenaars konden verlenen, zodat een heel eigen, uniek ontwerp ontstond. Daar kwam bij dat in hun vestigingsplaats Leeuwarden zich het Atteljee bevindt, een atelier waar kunstenaars met een beperking werken. Ze zijn daar zelf een kijkje gaan nemen. Om de kunstenaars een idee te geven van Koopmans Meelfabrieken en hen op weg te helpen zijn foto's en een bedrijfsfilm getoond. Een aantal kunstenaars is daarna enthousiast aan de slag gegaan.

Molen
Na een paar weken werd uit een groot aantal kunstwerken het werk van Klaas Miedema gekozen. Een kunstenaar wiens hele leven (inmiddels is hij 71 jaar) in het teken van tekenen en schilderen heeft gestaan. Voor deze opdracht had hij een aantal verschillende kunstwerken gemaakt. Op het gekozen schilderij staat een molen/meelfabriek in Fries landschap. Het kunstwerk werd door Schoonhoven Keramiek op vazen overgezet. Het originele schilderij ging naar de opdrachtgever en heeft een mooie plek in het kantoor gekregen. De aandeelhouders van Koopmans kregen als geschenk de vazen met het kunstwerk van Klaas Miedema erop. Men vond het een prachtig cadeau: uniek, met een bijzondere meerwaarde.

De tapas-set van Derk Wessels

De vazen van Klaas Miedema

----------
Schoonhoven Keramiek
Deze in 1920 opgerichte aardewerkfabriek in Schoonhoven is een van de weinige nog overgebleven aardewerkfabrieken in Nederland. Begonnen als Plateelbakkerij Schoonhoven is dit familiebedrijf door de jaren heen meegegroeid met zijn tijd. Het ambachtelijke handwerk wordt nu ingezet voor de vervaardiging van geschenken: volledig op maat gemaakt naar de wens van de opdrachtgevers.

----------
Voor de redactie
Dit persbericht is verstuurd door Romein Media. Redacties zijn vrij om bovenstaande tekst en de foto's in hun uitgave(n) te gebruiken. Graag ontvangen wij hiervan een bericht of een bewijsexemplaar. Indien u klikt op de foto's kunt u een jpg-bestand op hogere resolutie downloaden.

Meer informatie over geschenken van kunstenaars met een beperking: Schoonhoven Keramiek, contactpersonen Marco de Leeuw en Danny van de Haar. Telefoon: 0182-382344 - website: www.schoonhovenkeramiek.nl