Gemeente Oirschot

Verslag raadsvergadering 3 maart

Als eerste punt stond op de agenda het Subsidiebeleid en het daaraan gerelateerde Accommodatie- en tarievenbeleid.

Alle fracties spraken hun complimenten uit voor de stukken. Men was blij dat er nu eindelijk een nieuw beleid lag, dat de hoeveelheid regeltjes minder is geworden en dat het stuk gedragen wordt door de hele raad. Als reactie op een inspreker van de KBO werd de stelling dat welzijnsaccommodaties niet worden verkocht wat afgezwakt, zodat die mogelijkheid toch open blijft.

Daarna werd een extra agendapunt behandeld, ingebracht door de fractie van De Gewone Man. Die wilde een motie indienen, en wel een motie van wantrouwen tegen wethouder van de Loo. Dat werd toegelicht en de motie werd voorgelezen. Naderhand werd de vergadering geschorst om de andere fracties de tijd te geven om de motie te bespreken. Iedereen gaf een reactie op de motie, waarna de vergadering weer geschorst werd. Dit maal om het college de gelegenheid te geven een reactie te formuleren. In de reactie werd duidelijk dat men het hartgrondig oneens was met de aantijgingen van De Gewone Man. En men liet min of meer expliciet merken dat het hele college op zou stappen als de motie tegen wethouder van de Loo werd aangenomen. Na een kort debat onderling ging de raad over tot stemming. Met 11 tegen 6 stemmen werd de motie dus aangenomen. Dat betekent dat de drie wethouders hun functie neerleggen.

Op uitnodiging van Dorpsvisie, de grootste partij, zal er op 10 maart een bijeenkomst worden georganiseerd als eerste oriëntatie naar een nieuw bestuur.