Gemeente Oirschot

Subsidiebeleid en Accommodatie- en Tarievenbeleid vastgesteld

Op 3 maart ging de gemeenteraad akkoord met het nieuwe subsidiebeleid (inclusief Algemene Subsidieverordening) en het Accommodatie- en Tarievenbeleid. De gemeenteraad sprak alle lof uit voor de gevolgde procedure en natuurlijk ook de inhoud van de beleidsstukken. Het voorstel van burgemeester en wethouders kreeg unaniem steun van de raadsleden.

Er ligt nu een goed werkbaar, vereenvoudigd subsidiebeleid. Met daarnaast een accommodatie- en tarievenbeleid dat gebaseerd is op een groot draagvlak binnen het verenigingsleven.
De raad was zeer te spreken over de actieve inbreng van de Klankbordgroep met daarin een representatieve vertegenwoordiging van de gesubsidieerde verenigingen en instellingen. Demissionair wethouder Raf Daenen was blij dat het stuk nu, na een langlopen en moeilijk traject de goedkeuring van alle fracties kan wegdragen. Hij bedankte vooral de mensen in de klankbordgroep. Zij hebben uitdrukkelijk naar het algemeen belang hebben gekeken in plaats van naar het belang van de eigen vereniging.

Tijdens de inspraakperiode heeft de gemeente van 15 verenigingen en instellingen reacties gekregen op de plannen. Die reacties zijn meegenomen in de besluitvorming.
De belangrijkste wijziging op de oorspronkelijke plannen is het bedrag per lid van 65 jaar en ouder dat verenigingen krijgen. Eerst was uitgegaan van een subsidiebedrag van 15,-- per lid voor alle verenigingen, met uitzondering van de Katholieke Bonden van Ouderen en de Katholieke Vrouwenverenigingen. Deze kregen een bedrag van 5,-- per lid van 65 jaar en ouder. Die uitzondering was gebaseerd op de hoogte van de contributie van die organisaties. De KBO en KVV wezen ons er echter op dat leden voor cursussen etc. extra betalen. In het vastgestelde beleid is nu uitgegaan van één uniform bedrag van 10,-- per lid van 65 jaar en ouder voor álle verenigingen. Het nieuwe Accommodatie- en Tarievenbeleid gaat direct in. Het Subsidiebeleid is voor het eerst van toepassing op de subsidieaanvragen voor 2010.

Verenigingen en instellingen die op dit moment subsidie krijgen, krijgen binnenkort de definitieve stukken toegestuurd. In de begeleidende brief staat hoe de procedure bij het aanvragen van subsidie vanaf nu verloopt en wat de verenigingen aan gegevens moeten overleggen.
De gemeente legt in elk geval de subsidies vast voor perioden van telkens 4 jaren (jaarlijkse verhoging van de subsidies met 3 %). Met een beperkt aantal instellingen (zoals de musea, lokale omroep e.a.) sluit de gemeente uitvoeringsovereenkomsten waarin de subsidies, de doelgroepen, prestaties e.d. zijn opgenomen.