Gemeente Haarlemmermeer


Prik en bescherm, voorkom baarmoederhalskanker!


03 maart 2009

GGD Kennemerland start vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker

In maart start GGD Kennemerland met de vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker. Alle meisjes uit de regio, geboren in 1993, 1994, 1995 en 1996, hebben een uitnodiging ontvangen voor deze vaccinatie. GGD Kennemerland adviseert alle meisjes die voor de vaccinatie in aanmerking komen, zich te laten vaccineren.

HPV staat voor humaan papillomavirus. Een infectie met dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Veel vrouwen raken als tiener of jonge vrouw besmet. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf weer op. Bij sommige vrouwen blijft het virus langer zitten en kan later baarmoederhalskanker ontstaan. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft besloten meisjes vanaf 12 jaar uit te nodigen voor de vaccinatie. De vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. GGD Kennemerland voert de vaccinaties uit. Het gaat om een landelijke campagne waar alle GGD-en in Nederland aan mee doen.

De vaccinatie

De vaccinatiecampagne die begin maart start, is een inhaalcampagne voor meisjes die geboren zijn in 1993, 1994, 1995 en 1996. De vaccinaties worden op zeven locaties in de regio aangeboden: Beverwijk, Heemskerk, Haarlem, Velserbroek, Badhoevedorp, Nieuw-Vennep en Hoofddorp. Voor een goede bescherming moet het vaccin driemaal worden toegediend. Meisjes worden dus uitgenodigd voor drie prikken, verspreid over een periode van 6 maanden. Aan de vaccinaties zijn geen kosten verbonden.

Onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma

Vanaf september 2009 is de HPV vaccinatie een vast onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Elk jaar worden meisjes die in dat jaar 12 zijn geworden, uitgenodigd voor deze HPV vaccinatie. GGD Kennemerland voert het Rijksvaccinatieprogramma uit op basis van de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Meer informatie over de vaccinatie in Kennemerland is te vinden op www.ggdkennemerland.nl. Algemene informatie is te vinden op de landelijke site http://www.prikenbescherm.nl/ of via het gratis telefoonnummer 0800 3018051.