Discussie over ontstaan van de islam is nu toegankelijk voor publiek


ZOETERMEER, 20090303 -- Twee wetenschapsjournalisten maken felle discussie over het omstreden ontstaan van de islam toegankelijk. Video-interview op www.trouw.nl/meer.

Trouwjournalist Eildert Mulder en taalkundige Thomas Milo maken in hun nieuwe boek De omstreden bronnen van de islam een fundamentele, uiterst boeiende wetenschappelijke discussie over de ontstaansgeschiedenis van de islam begrijpelijk voor een breed publiek. Die vaak felle discussie, waarin onder andere de wortels van de Koran en de historiciteit van de profeet Mohammed aan de orde komen, beperkte zich tot nu toe goeddeels tot een academisch publiek. De auteurs willen daarin verandering brengen.

De theorieën die ze beschrijven, zijn afkomstig van een aantal westerse islamgeleerden. De orthodoxe islam verwerpt hun ideeën integraal, maar ook bij westerse collega-islamologen stuiten ze op veel weerstand. De auteurs vinden dat de soms spectaculaire bevindingen van de 'revisionistische islamgeleerden' een eerlijke kans verdienen en dat de westerse islamologie te veel in de pas loopt met de islamitische orthodoxie. Terwijl bijvoorbeeld opschriften op munten, oude koranhandschriften en inscripties op gebouwen het gangbare, orthodoxe verhaal over de vroege islam op essentiële punten tegenspreken.

Dit boek is in zekere zin ook een bijdrage tot het Darwinjaar. De voorlopers van de huidige revisionistische islamgeleerden groeiden op in hetzelfde vruchtbare wetenschappelijke klimaat dat de evolutietheorie mogelijk maakte, maar ook op andere terreinen voor grote doorbraken zorgde, bijvoorbeeld in de bijbelkritiek. In de islamologie bleven, mede door politieke oorzaken, vergelijkbare ontwikkelingen uit, maar de kiemen daarvoor waren er al wel. Ze lijken nu, tweehonderd jaar later, alsnog tot wasdom te komen.

Dit boek is verder een oproep tot eerlijkheid in de relatie met de islamitische wereld, die de basis kan zijn voor echte integratie. De afgelopen tien jaar hebben in het teken gestaan van harde confrontatie. Het is tijd om die sfeer te ontstijgen. Ook dit boek zal schokkend zijn voor veel moslims, maar anderen zullen het juist als bevrijdend ervaren. Zelfs moslims die de inhoud van het boek afwijzen zullen er, ondanks alles, toch een ondertoon van echt respect en interesse in ontwaren.

Vanaf 3 maart is op www.trouw.nl/meer een interview te bekijken van Trouw-redacteur Lodewijk Dros met Eildert Mulder & Thomas Milo. Op www.uitgeverijmeinema kunt u een webpresentatie bezichtigen over perkament, muurschilderingen en eeuwenoude munten met inscripties.


Eildert Mulder is arabist en redacteur van dagblad Trouw. In 'Trouw' schreef hij eerder een artikelenserie over dit onderwerp.
Thomas Milo is taalkundige, typograaf en uitvinder. Met zijn DecoType-team legde hij begin jaren tachtig de basis voor smart font technologie, dat tegenwoordig een essentieel onderdeel vormt van de dagelijkse computertypografie. In opdracht van de regering van Oman maakt DecoType de Koran als zoekbare tekst geschikt voor internet.


Gegevens van het boek:
Eildert Mulder en Thomas Milo
De omstreden bronnen van de islam
ISBN 978 90 211 4210 4 | 440 blz. | ¤ 25,-





Ingezonden persbericht