Kredietcrisis geen invloed op plannen gezinsuitbreiding


66% Nederlanders maakt zich zorgen over toekomst kinderen

'S-HERTOGENBOSCH, 20090303 -- 88% van de mensen met plannen voor gezinsuitbreiding houdt helemaal geen rekening met de huidige economische situatie, terwijl bijna tweederde van de Nederlanders zich door de kredietcrisis zorgen maakt over de toekomst van hun kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van familiewebsite Familieband.nl naar de invloed van de kredietcrisis op het Nederlandse gezinsleven. Een andere opvallende uitkomst is dat 31% van de respondenten niet bereid is om geld uit te lenen aan familieleden in financiële nood, terwijl 22% aangeeft familieleden te hebben die door de kredietcrisis in financiële problemen zijn gekomen.

Uit het onderzoek, uitgevoerd onder 1686 leden van Familieband.nl, komt naar voren dat de kredietcrisis invloed heeft op het gezinsleven van 69% van de respondenten. Dit komt voornamelijk doordat mensen minder te besteden hebben (53%) of geld verloren hebben met beleggen (18%). Daarnaast geeft 78% van de respondenten aan te bezuinigen op hun uitgaven. Vooral op uitgaven aan luxe bestedingen (38%), grote aankopen (21%) en vakanties (14%) wordt bezuinigd.


Michiel Tielemans van Familieband.nl: "Als grootste familiecommunity van Nederland vonden wij het interessant om te onderzoeken welke invloed de kredietcrisis heeft op het gezinsleven. Hieruit blijkt dat mensen zich eigenlijk meer zorgen maken om de toekomst van hun kinderen dan om hun eigen toekomst. Echter zijn mensen minder loyaal naar familieleden dan wij hadden verwacht. 48% van de respondenten is alleen bereid aan sommige familieleden geld uit te lenen, en 31% wil zelfs helemaal geen geld uitlenen aan familieleden. En dat terwijl familieleden elkaar in onzekere tijden juist moeten steunen!"


Resultaten onderzoek:

Maakt u zich zorgen over uw toekomst?

Ja 44%

Nee 56%

Maakt u zich zorgen over de toekomst van uw kinderen?

Ja 66%

Nee 34%

Heeft de kredietcrisis invloed op uw plannen voor gezinsuitbreiding?

Ja 12%

Nee 88%

Bent u bereid geld uit te lenen aan familieleden die dit nodig hebben?

Ja 21%

Aan sommige familieleden 48%

Nee 31%

Hebt u familieleden die door de kredietcrisis in financiële nood zijn?

Ja 22%

Nee 78%

Heeft de kredietcrisis invloed op uw gezinsleven?

Ja 69%

Nee 31%

Op welke manier heeft de kredietcrisis invloed op uw gezinsleven?

Minder te besteden 53%

Geld verloren door beleggingen 18%

Ontslag of onzekerheid over behoud van baan 13%

Moeite met verkoop van het huis 8%

Anders 8%

Wordt er in uw gezin bezuinigd?

Ja 78%

Nee 22%

Waarop wordt er in uw gezin het meest bezuinigd?

Luxe bestedingen 38%

Grote aankopen 21%

Vakanties 14%

Uit eten 11%

Boodschappen 10%

Goede doelen 4%

Gezinsuitjes 2%


Bron: Familieband.nl

Over Familieband.nl

Op Familieband.nl kan iedereen zijn familierelaties online vastleggen in een stamboom en op een leuke en gemakkelijke manier contact onderhouden met zijn familieleden. Het is de eerste familie-community in Nederland waar families hun stamboom online kunnen aanmaken en delen. Daarnaast kunnen familieleden online foto's en video's delen, memo's op het prikbord achterlaten en een familiekalender bijhouden. Familieband.nl is gestart in april 2008 en heeft 660.000 profielen in het netwerk.





Familieband.nl