Nederlandse steun voor democratisering Zimbabwe


DEN HAAG EN HARARE, 20090303 -- In gesprekken met Premier Morgan Tsvangirai, andere politieke leiders en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in Harare heeft het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD) zijn steun toegezegd aan initiatieven, die de democratisering van Zimbabwe verder op gang moeten helpen.

Het betreft het werk van de Joint Monitoring and Implementation Committee (JOMIC), een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van alle drie regeringspartijen, die is ingesteld om toe te zien op de uitvoering van het in september 2008 bereikte akkoord tussen Mugabe en oppositieleiders Tsvangirai en Mutambara. Het akkoord voorziet in waarborgen voor het herstel van democratische grondrechten en persvrijheid met onmiddellijke ingang, een herziene grondwet, en nieuwe verkiezingen.

NIMD en zijn partner het Zimbabwe Instituut willen het werk van JOMIC steunen en maatschappelijke organisaties betrekken bij het toezicht op en de uitvoering van het akkoord. Een aantal maatschappelijke organisaties heeft vorige week een onafhankelijke `watchdog' opgericht, die de naleving van het akkoord in de gaten gaat houden.

De afgelopen dagen hebben NIMD Directeur Roel von Meijenfeldt en Regiocoördinator Afrika Jasper Veen gesproken met activisten van o.a. Zimbabwe Lawyers for Human Rights (ZLHR) en National Constitutional Assembly (NCA) en een aantal voormalige oppositieleiders, die nu in de regering zitten, waaronder Premier Morgan Tsvangirai, Minister van Financiën Tendai Biti, en Minister van Industrie en Handel Welshman Ncube, die ook co-voorzitter is van JOMIC.

`Deze activisten en politici proberen onder zeer moeilijke omstandigheden hervormingen op gang te brengen', zegt Roel von Meijenfeldt. `Onze begeleider in Harare werd gisteren overal gevolgd door de veiligheidsdienst. Ook anderen ondervinden dagelijks tegenwerking van Mugabe en zijn getrouwen in de regering, het leger en tal van staatsinstellingen. De internationale gemeenschap wil hulp aan de regering pas hervatten als deze hervormingen doorvoert. Juist daarom kunnen wij de hervormers in de regering en daarbuiten niet in de steek laten maar moeten wij hen steunen in hun strijd voor de terugkeer van de democratie en de wederopbouw van Zimbabwe.'

NIMD





Ingezonden persbericht