Ingezonden persbericht


Masterclass 'De geheimen van het Binnenhof'

Om de belangen van uw organisatie in politiek-bestuurlijk "Den Haag" of "Brussel" goed te behartigen, is het nodig dat u weet hoe beleidsvorming en besluitvorming werkt. Het is belangrijk te weten wanneer u wat tegen wie moet vertellen, bedenkt met wie u contact moet hebben, met wie u samen optrekt in het behartigen van uw belang en wat de meest geschikte timing is. Tijdens de masterclass 'De geheimen van het Binnenhof' krijgt u antwoord op de vragen: Hoe beïnvloed je als gemeente de landelijke besluitvorming? Welke issues kun je naar je hand zetten en hoe? Met welke boodschappen worden ministeries bestookt? Welke coalities zijn te vormen om gezamenlijke belangen te behartigen? Hoe zet je een strategie op om je doelen te bereiken, en hoe plan je dat in de tijd ? Hoe begeleid u uw bestuurder in dit strategische proces ? Met een aantal experts uit de praktijk wordt ingegaan op een concrete en actuele beleidscasus en wordt u ingewijd in de 'geheimen van het Haagse Binnenhof'. Naast de inhoud van het beleidsveld, de actoren in de arena, wordt ook ingegaan op de beleidsbeïnvloeding door lagere overheden in de richting van het Rijk. kerndocenten:
drs. Frans van Drimmelen en drs. Eiko Smid
Resultaten:
Aan het eind van de masterclass:

* heeft u nieuwe en direct bruikbare inzichten op het gebied van beleids-beïnvloeding, zowel inhoudelijk als ten aanzien van uw eigen rol, houding, vaardigheden en interventiemogelijkheden;
* bent u in staat het politiek bestuurlijk krachtenveld te analyseren en te structureren;
* bent u in staat binnen dit genoemde krachtenveld een lobbystrategie op te zetten;
* bent u in het bezit van mondelinge en schriftelijke vaardigheden om een effectieve lobby in praktijk brengen;
* bent u in staat een concrete lobbyboodschap te vertolken;
* bent u in staat uw bestuurders te overtuigen en te adviseren. Daarnaast heeft elke deelnemer gewerkt aan zijn of haar netwerk, zowel met mededeelnemers als met externe experts. Bij voldoende belangstelling organiseren we een terugkombijeenkomst. Doelgroep:
Duur:
4 dagdelen, met de volgende verdeling:
Dag 1: middag
Dag 2: hele dag
Dag 3: ochtend
Data:
3, 31 maart en 8 april 2009
29 september, 27 oktober en 10 november 2009
Investering:
¤ 1.550,-
Inschrijven:
het inschrijfformulier kunt u hier downloaden