Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Januari 2009

Groningen | dinsdag 3 maart 2009

Het protestantisme: over en uit

Met Eduard Kimman en Arjan Plaisier.

Op dinsdag 3 maart debatteren dr. Eduard Kimman s.j. en dr. Arjan Plaisier in de Immanuelkerk in Groningen over de vraag of het protestantisme zichzelf heeft overleefd.

'De protestanten zijn een actiegroep, die vergeten zijn zich op te heffen toen hun doel bereikt was.' Met deze uitspraak zorgde de voormalig secretaris van de Nederlandse Bisschoppenconferentie Eduard Kimman voor grote onrust in protestants Nederland. Hij deed de uitspraak in het boek 'Achter de schermen van de PKN' van Emiel Hakkenes. Nu de eerste schrik voorbij is, is het tijd om de discussie op een ander niveau te openen. Welk moment beter voor deze discussie dan het Calvijnjaar 2009? Opnieuw treedt Kimman in het strijdperk, ditmaal in een debat met de scriba van de Protestantse Kerk Nederland Arjan Plaisier.

Vijfhonderd jaar na de Reformatie kan en moet de vraag gesteld worden, of deze beweging zichzelf inmiddels heeft overleefd. Zoals de naam zegt, waren de Reformatoren niet uit op een scheuring maar op een hervorming van de kerk. Heeft de rooms-katholieke Kimman gelijk dat die hervormingen binnen de R.K. Kerk inmiddels zo gemeengoed geworden zijn, dat de horzel in de pels z'n werk gedaan heeft? Worden wij allen weer katholiek, of heft de katholieke kerk zich nu op?

Zeker in de beginperiode van de Reformatie werden door vertegenwoordigers van de moederkerk en de 'nieuwlichters' belangrijke disputaties gehouden, debatten zouden wij het tegenwoordig noemen. De kracht van de argumenten besliste weliswaar, maar een vleugje hartstocht ontbrak zeer zeker niet. Op 3 maart volgen we in de Immanuelkerk in Groningen dit Middeleeuwse voorbeeld.

Waar en wanneer?


Datum: dinsdag 3 maart 2009
Tijd: 19.30 uur

Plaats: Groningen | Immanuelkerk | Overwinningsplein 1 Toegang: ¤ 5,00 | leden Vereniging VU-Windesheiim en studenten gratis

Informatie/aanmelden

Aanmelden via internet: www.vupodium.nl




Vrije Universiteit Amsterdam