Ingezonden persbericht


Persbericht

Eerste blik op resultaten project keramiek en architectuur

Vier jaar lang stond het Europees Keramisch Werkcentrum (.ekwc) open voor combinaties bestaande uit een architect, designer of beeldend kunstenaar. In het kader van het Keramiek & Architectuur project Combined residencies kwamen vanaf 2005 jaarlijks 4 en in totaal dus 16 combinaties naar het .ekwc in 's-Hertogenbosch voor een gezamenlijke werkperiode van drie maanden. Op dinsdag 3 maart sluiten de laatste twee combinaties hun werkperiode af met een final presentation. Van 17.00 tot 19.00 uur presenteren twee combinaties, te weten: beeldend kunstenaar Pierluigi Pompei (I) en architect Kees Spanjers (NL) en architect David Celento (USA) en beeldend kunstenaar Del Harrow (USA), hun werk in het .ekwc. Een mooie kans om de deelnemers te ontmoeten en het werk te bezichtigen op de plek waar het ontstaan is.

Combined residencies
Doel van dit K&A project is kruisbestuiving: het bevorderen van een interdisciplinaire samenwerking tussen architecten, ontwerpers en beeldend kunstenaars in een zo vroeg mogelijk stadium. Werken op het grensgebied tussen de verschillende disciplines levert steeds weer verassende resultaten op waarbij de grenzen van het materiaal steeds worden verlegd. Hoofdsponsor Wienerberger b.v., wereldleider in de productie van keramische bouwmaterialen, is vanaf de start in 2005 nauw betrokken bij de K&A projecten. Meerdere deelnemers aan de projecten werden na afloop van hun werkperiode in het .ekwc door Wienerberger in de gelegenheid gesteld om hun ontwerpen verder te ontwikkelen.

Dutch Design Week (DDW)
Tijdens de DDW 2009 (17-25 oktober) in Eindhoven zal het .ekwc door middel van een spectaculaire tentoonstelling en bijbehorende publicatie een overzicht bieden van de resultaten van het totale K&A project. Daarbij gaat het niet alleen om het project Combined residencies, maar ook om een selectie uit het eerdere project Brick. Ook relevante werken van reguliere deelnemers, die voorafgaand of tijdens het project K&A in het .ekwc werden gemaakt, zullen in de tentoonstelling worden opgenomen. Deze omvangrijke, gevarieerde en deels interactieve tentoonstelling omvat zowel functionele ontwerpen als autonome kunstwerken en gaat in op de achtergronden daarvan. De werken worden tentoongesteld aan de hand van vier hoofdthema's, te weten: keramiek en architectuur in relatie tot de mens, de natuurlijke omgeving, nieuwe technieken en visie op architectuur.

Traditiegetrouw tonen alle deelnemers aan het eind van de werkperiode hun werk in de beslotenheid van de eigen studio in het .ekwc. Zo ook de bovengenoemde combinaties. Deze final presentation op 3 maart biedt dus een voorproefje op wat voor moois er straks tijdens de Dutch Design Week te zien zal zijn. Dat er vanuit verschillende disciplines wordt gewerkt in het .ekwc, valt af te lezen aan de diversiteit van de getoonde werken. Zo zal naast werk van de eerder genoemde combinaties Pierluigi Pompei met Kees Spanjers en David Celento met Del Harrow, ook het werk van de Nederlandse ontwerper en reguliere deelnemer Harry Koopman te zien zijn.

Final Presentations 3 maart
17.00 uur tot 19.00 uur
Europees Keramisch Werkcentrum
Zuid-Willemsvaart 215 's-Hertogenbosch
Toegang: Gratis



Ingezonden persbericht