Gemeente Lansingerland

PERSBERICHT

Bleiswijk, 24 februari 2009

Geef kleur aan je wijk!
Startbijeenkomst 'Bleiswijk Rondom'

Op dinsdagavond 3 maart a.s. wordt in de wijk Bleiswijk Rondom een startbijeenkomst georganiseerd voor het wijkgericht werken project: 'Geef kleur aan je wijk'. Dit project loopt al enkele maanden in De Oranjebuurt in Berkel en Rodenrijs.

De gemeente heeft de wens om 'wijkgericht werken' breed in Lansingerland in te voeren. Bij 'wijkgericht werken' wordt de woon- en leefomgeving van een buurt verbeterd door de inzet van diverse partijen, zoals de gemeente, politie en de woningstichting (en als deze er is, een wijkvereniging). Het doel, de leefbaarheid van de wijk verbeteren, kan alleen goed lukken als bewoners daar zelf ook over meedenken. Met elkaar streven wij naar vitale wijken in Lansingerland waarin het voor een ieder goed wonen, werken en samenleven is.

In 2007 is in Lansingerland een leefbaarheidsonderzoek gehouden onder bewoners. Hierbij hebben bewoners onder andere aangegeven dat Bleiswijk Rondom, op meerdere punten aandacht vraagt. Daarom is deze wijk als één van de twee pilotwijken gekozen om wijkgericht werken in te voeren. Bleiswijk Rondom bestaat uit de Schilderswijk, Zeeheldenwijk, Kerkstraat, Marijkelaan en de Sportlaan. De andere pilotwijk is de Oranjebuurt in Berkel en Rodenrijs.

Met de twee pilotwijken wordt gaandeweg ervaring opgedaan over welke aanpak en samenwerking resultaten oplevert voor de wijk. We kijken of er een bepaalde methode uit voortvloeit die toepasbaar is op alle wijken in Lansingerland. Voor beide pilotprojecten gebruiken we het motto: Geef kleur aan je wijk!

Alle bewoners uit de wijk Bleiswijk Rondom zijn voor de startbijeenkomst uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomst willen we graag met bewoners in gesprek gaan om te horen wat zij van de wijk vinden, welke verbeterpunten en oplossingen zij kunnen benoemen en welke bijdrage bewoners en direct betrokkenen daar zelf aan kunnen leveren. We zijn dus op zoek naar de verbeterpunten en de kansen en kwaliteiten van de wijk.

Bij de startbijeenkomst staan een aantal thema's centraal: Groen, Verkeer, Veiligheid, Voorzieningen, (Onderlinge) Betrokkenheid en Diversen.

Wijkschouw
In de loop van 2009 zal er ook een wijkschouw in de buurt worden georganiseerd. Hierbij gaan afgevaardigden van de gemeente, de politie en 3B Wonen samen met bewoners op pad om zaken in de wijk te kunnen constateren.

Actieplan
Het idee is om met bewoners een gezamenlijk actieplan voor de buurt te gaan maken. Dit gebeurt onder professionele begeleiding en binnen kaders die van te voren zijn vastgesteld.

Hierin komen vragen aan de orde als:

· Hoe kunnen we de buurt beter inrichten?
· Hoe maken we de buurt mooier?

· Hoe maken we Bleiswijk Rondom veiliger?
· Hoe maken we de buurt prettiger wonen voor alle leeftijden?
· en natuurlijk overige zaken die van belang zijn voor de buurt.

Tijdens de informatieavond horen de bewoners van Bleiswijk Rondom hoe ze actief mee kunnen denken en hoe u ze zich op kunnen geven voor verschillende bewonersgroepen/denktanks die de diverse thema's gaan behandelen.

De gemeente Lansingerland organiseert dit project samen met de politie, Woningstichting 3B Wonen en de bewoners van Bleiswijk Rondom. Enkele bewoners zijn al actief in de 'Werkgroep wijkgericht werken Bleiswijk Rondom', waar ook de politie en de gemeente deel van uitmaken.

De avond vindt plaats van 19.30 - 22.00 uur in de aula van het Melanchton College De Kring aan de Rembrandtlaan 38 in Bleiswijk. De aula is open vanaf 19.15 uur.

Burgemeester Ewald van Vliet zal de avond openen.