Gemeente Utrecht

Gemeente bestrijdt berenklauw

In alle wijken in de stad gaat de gemeente Utrecht de reuzenberenklauw bestrijden. Op dinsdag 3 maart gaan gespecialiseerde medewerkers van de gemeente de plant besprenkelen met Biobeer, een biologisch middel dat de wortels aantast en de zaadvorming tegen gaat. In april volgt een tweede ronde. Vorig jaar zijn alleen planten behandeld op plekken die het meeste overlast geven. Nu worden zo mogelijk alle planten binnen de gemeentegrenzen meegenomen. Het optimale effect van Biobeer wordt na twee jaar bereikt.

Het sap van de reuzenberenklauw is vooral gevaarlijk voor kinderen. Aanraking van bijvoorbeeld gekneusde bladeren of snoeiafval kan, in combinatie met zonlicht, leiden tot een rode huid, jeuk en na verloop van tijd tot forse brandblaren. Dit kan soms zelfs leiden tot ziekenhuisopname. Het effect van de aanraking is niet direct merkbaar en dit maakt het extra gevaarlijk. Wordt met besmette handen in de ogen gewreven dan kan dit tot tijdelijke of zelfs blijvende blindheid leiden.

Schimmel
De werkzame stof in Biobeer is een schimmel (Sclerotina sclerotiorum) die van nature op de grond voorkomt. Het middel tast de wortel van de plant aan en zorgt voor slecht kiemende zaden. Het besprenkelen van de plant met Biobeer is een veel effectievere methode dan maaien want hierdoor komt de plant sterker terug. Het resultaat van de aanpak met Biobeer is pas na twee jaar echt te zien. Het eerste jaar groeit de plant minder goed en blijft kleiner. Na twee jaar komt de plant helemaal niet meer op.

Ook in particuliere tuinen staan geregeld reuzenberenklauwen. De gemeente vraagt tuineigenaren met klem om de plant of te verwijderen (meest veilige methode) of de plant niet in zaad te laten komen. Hiermee wordt verdere verspreiding van de plant tegengegaan.




Gemeente Utrecht