Amsterdam RAI

Persbericht

Dinsdag 3 maart 10.00 uur in Amsterdam RAI

KINDEREN BASISSCHOLEN OPENEN HISWA 2009 MET KAMPIOENSCHAP KLOMPZEILEN

Amsterdam, 26 februari 2009 - Het officiële startsein voor de HISWA 2009 wordt op dinsdag 3 maart om 10.00 uur gegeven met het eerste HISWA kampioenschap klompzeilen voor kinderen. Aan de wedstrijd die in het bassin van de Water Fun Zone op de HISWA in Amsterdam RAI plaatsvindt, doen verschillende basisscholen mee. Kinderen uit groep zeven en acht bouwden in aanloop naar de beurs hun eigen zeilklomp om aan de wedstrijd mee te kunnen doen.

Kennismaking watersport
De HISWA-beurs wil haar steentje bijdragen aan het stimuleren van de watersport onder de jeugd. Evenals vorig jaar is de toegang tot de watersportbeurs voor kinderen tot en met 16 jaar gratis. In de Water Fun Zone staat iedere dag een letterlijk spetterend programma op stapel, waarbij kennis gemaakt kan worden met verschillende takken van watersport zoals onder andere wakeboarden, zeilen, kanoën, kajakken en klompzeilen. Voor de allerkleinsten is er bovendien in het weekend (7 en 8 maart) gratis professionele kinderopvang.

Lespakket voor onderwijs
De openingsactiviteit sluit eveneens aan bij initiatieven uit de maritieme branche om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met de leuke kanten en mogelijkheden van leren en werken in de maritieme sector. Zo introduceert de stichting Nederland Maritiem Land op de HISWA 2009 een nieuw bordspel: 'Schip in Zicht', bedoeld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Ook zijn er lesbrieven met thema's als 'Een wereld vol vaart', 'Gave Haven' en 'Work@Water' ontwikkeld voor het basis- en voortgezet onderwijs, waarmee kinderen op speelse wijze een beter beeld krijgen van wat werken in de maritieme wereld nou precies inhoudt. Het Spetterend Paviljoen op de HISWA versterkt informatie over opleidingen en beroepsmogelijkheden in de maritieme industrie. Ook kan men er bovengenoemde lesbrieven bestellen

Traditie

Het bouwen van klompscheepjes is een oude Hollandse traditie. Tegenwoordig is deze activiteit slechts in bepaalde delen van Nederland populair. HISWA 2009 blaast het klompzeilen nieuw leven in door in samenwerking met scheepsbouwer Derk van Dieren het eerste klompzeil-kampioenschap voor kinderen te organiseren.

Creatief met klompen
Voorafgaand aan de beurs konden kinderen van basisscholen uit Amsterdam een eigen klompscheepje maken met behulp van een standaard bouwpakket. Het bouwpakket zorgt ervoor dat elk klompscheepje dezelfde kwaliteit heeft. Door het schilderen en versieren van het scheepje kan iedereen een uniek zeilschip creëren. Het kampioenschap draait niet alleen om de snelste, maar ook om de mooiste creatie.

Praktische informatie
HISWA, de grootste watersportbeurs van de Benelux, wordt gehouden van dinsdag 3 tot en met zondag 8 maart 2009 in de Amsterdam RAI. De beurs is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en donderdag 5 en vrijdag 6 maart van 10.00 tot 22.00 uur. Jongeren tot en met 16 jaar hebben gratis toegang.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.hiswarai.nl.

Noot voor de redactie/

Amsterdam RAI