Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - donderdag 26 februari 2009

Ondertekening verkoopcontract Rohm & Haas

Op 3 maart aanstaande wordt de overeenkomst ondertekend van de verkoop van het gebouw Rohm & Haas van de gemeente Amersfoort aan de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEi). Wethouder Gert Boeve en Sylvia Pijnenborg van BOEi tekenen de officiële verkoopovereenkomst.

BOEi gaat de voormalige zeepfabriek verbouwen tot een broedplaats voor creatieve ondernemers. De ontwikkeling van het Oliemolenkwartier als hart van de creatieve economie gaat hiermee dus echt van start.

Rohm & Haas
Voormalige zeepfabriek Rohm en Haas, gelegen aan de Grote Koppel in Amersfoort, maakt deel uit van het Oliemolenkwartier. Een wijk die langzaam maar zeker transformeert tot een bruisend en inspirerend stuk binnenstad. Tot het einde van de vorige eeuw werden in dit monument (gebouwd aan het einde van de 19e eeuw) zeep en aanverwante producten gemaakt. Nu biedt het onderdak aan kunstenaars Thijs Trompert, Marisja Smit en Sander van Mill, die hier atelier houden. BOEi heeft samen met de kunstenaars en Poolen architecten een plan ontwikkeld om de oude fabriek een nieuwe bestemming te geven als broedplaats voor creatieve ondernemers - om het monument zo te behouden.

Amersfoort Creatieve Stad
Amersfoort wil het creatieve klimaat in de stad versterken en een belangrijke positie bekleden op het gebied van creatieve bedrijvigheid. Dit doet zij binnen het project Amersfoort Creatieve Stad. Doel van dit project is het faciliteren en stimuleren van de ontwikkeling van de creatieve industrie in Amersfoort. Het stimuleren van de ontwikkeling van het Oliemolenkwartier als toekomstig hart van de creatieve industrie is één van de taken. De verkoop van Rohm & Haas past helemaal binnen de geschetste ambitie.

Kijk voor meer informatie over Amersfoort Creatieve Stad of ontwikkelingen op het Oliemolenkwartier of op www.amersfoortcreatievestad.nl. Meer informatie over de herbestemming van Rohm & Haas vindt u op: www.BOEi.nl.

Noot voor de redactie,