Nederlandse Islamitische Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 03 maart 2009

19.00-21.00 uur

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam. Presentatie: Sharida Mohamedjoesoef

In aanloop naar de Internationale Vrouwendag 8 maart staat bij OBA-live de sterke vrouw in de schijnwerpers

Hoofdgast Leyla Çakir is ruim een jaar voorzitter van de Stichting Nederlandse moslimvrouwen Al Nisa die zich richt op de bewustwording van moslimvrouwen. Hoe gaat het met het emancipatieproces van moslimvrouwen in Nederland?

In de rubriek Islamitische canon een gast over een boek dat voor hem of haar persoonlijk de essentie van islamitische (culturele / literaire) traditie bevat en dat beslist moet worden doorgegeven en een plek moet krijgen in de Nederlandse cultuur. Deze week is uitleenmoslim Salaheddien Boulaabi te gast.

Kwestie van de Week Raja Alouani over de vraag of vrouwenemancipatie ook een mannenzaak is.

Bij Drawing her story draait het om levensverhalen die allochtone en autochtone vrouwen samen zullen tekenen en tentoongesteld zullen worden. Karin Janssen van St. NIKA Kunstprojecten vertelt over de doelstelling de sociale cohesie op wijkniveau en deelnemers te stimuleren tot maatschappelijke participatie en integratie.

Verder komt archeologe Judith Vos die een boek samengesteld over het werk van de beroemde Amerikaanse fotografe en etnografe Josephine Powell, die staat in een lange traditie van westerse reizigsters die over de grenzen van hun eigen gemeenschap heen keken om de islamitische wereld te ontdekken. Het boek Josephine Powell (1919-2007). Traveller, photographer, collector in the Muslimworld is verschenen bij KIT-publishers.

Paneldiscussie Vrouwen blijken volgens het recent verschenen emancipatiemonitor nog steeds een maatschappelijke achterstand te hebben. Saskia Wieringa, directeur Internationaal Informatiecentrum Archief Vrouwenbeweging (IIAV) pleit daarom voor een minister van emancipatie.

Live muziek komt van de Turks-Nederlandse muzikant Naim Avci. Hij speelt Turkse volksmuziek en wereldmuziek.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl.