Ingezonden persbericht


Ter attentie van de verslaggevende media

Uitreiking Bert Haanstra Oeuvreprijs aan cameraman Robby Müller door Ronald Plasterk, in aanwezigheid van ondermeer Wim Wenders en Jim Jarmusch

Dinsdagavond 3 maart 2009, 20.00u (ontvangst 19.30u) Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam.

De Bert Haanstra Oeuvreprijs, de grootste Nederlandse filmprijs ter waarde van 50.000 euro, wordt dinsdagavond 3 maart aan cameraman Robby Müller uitgereikt door Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het avondvullende programma wordt opgeluisterd door prominenten waar hij intensief mee samenwerkte waaronder Wim Wenders en Jim Jarmusch.

Het programma ziet er als volgt uit:
19.30 uur: Zaal open / ontvangst gasten
20.00 uur: Aanvang programma. Presentatie: Johanna ter Steege 20.25 uur: Toespraak Wim Wenders
20.45 uur: Toespraak Jim Jarmusch
21:00 uur: Uitreiking Bert Haanstra Oeuvreprijs aan Robby Müller door Ronald Plasterk 21.15 uur: Einde programma

Aan media die verslag willen doen van deze avond het vriendelijke verzoek bijgaand Aanmeldformulier ingevuld te e-mailen naar monique@mvsp.nl Beeld- en geluidsfragmenten van Robby Müller aan het werk zijn op dvd beschikbaar. Op te vragen bij Monique van Schendelen.

Robby Müller (1940) werkte met Wim Wenders (Der Amerikanische Freund, Paris Texas), Jim Jarmusch (Down by Law, Dead Man, Ghost Dog), Lars von Trier (Breaking the Waves, Dancer in the Dark) en Michael Winterbottom (24 Hour Party People). Zijn oeuvre telt bijna negentig titels. Müller studeerde tussen 1962 en 1964 camera en montage aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. In Nederland werkte hij onder meer met Frans Weisz (Een zwoele Zomeravond, Hoogste tijd) en Erik van Zuylen (Opname). Hij won driemaal de Duitse Filmprijs in goud, en eenmaal de Beierse Filmprijs. Voor zijn camerawerk in Paris, Texas ontving hij in 1984 de Gouden Camera. In 1988 was hij jurylid van het Filmfestival van Cannes. Hij werd, als eerste Nederlandse cameraman, in 2006 in Lodz onderscheiden met de Camerimage Life Time Achievement Award. Müller ontving in 2007 het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs. Zie voor het volledige oeuvre van Robby Müller de aparte bijlage.

De jury, bestaande uit Nelleke Noordervliet (voorzitter), Johanna ter Steege, Melanie Schultz van Haegen, Emile Fallaux en Rien Hagen, noemt het werk van Müller van onbetwist hoge kwaliteit. "Hij is een weergaloze kunstenaar die virtuoos omgaat met licht en donker zonder louter mooie plaatjes te schieten. Het verhaal en de sfeer van de film zijn leidend voor de beelden die hij maakt. Als geen ander weet hij een sfeer of een tijd te evoceren. Daarbij is zijn werk altijd authentiek; hij heeft een onmiskenbaar eigen signatuur. Zijn talent is herkend door grote regisseurs die met Müller hun meest gelauwerde films hebben gemaakt".

De Bert Haanstra Oeuvreprijs van het Nederlands Fonds voor de Film wordt voor de vijfde keer toegekend. Eerdere winnaars zijn Bert Haanstra (1996) en de regisseurs Fons Rademakers (1998), Johan van der Keuken (2000) en Paul Verhoeven (2004).

Noot aan de redactie /

Ingezonden persbericht