Stijging rioolheffing komt door financieringswijze

03/03/2009 09:36

Stichting Rioned

Noodzakelijk om riolering op orde te houden

De inwoners van een gemeente betalen via de rioolheffing voor de vervanging van een riool, terwijl de oorspronkelijke aanleg door de huiseigenaar betaald is. Dat is de belangrijkste reden voor de jaarlijkse stijging van de rioolheffing. Ook het tegengaan van wateroverlast en het verbeteren van het milieu zorgen voor extra uitgaven.

Op dit moment vervangen gemeenten per jaar ruim 700 km van in totaal 100 000 km riool. De vervanging gaat de komende decennia door en daarom zal ook de rioolheffing flink blijven stijgen. De rentelasten en afschrijvingen van een vervangingsproject drukken gemiddeld 30 jaar op de gemeentebegroting. Deze verschillen in financieringswijze tussen aanleg en vervanging zijn de belangrijkste oorzaak voor de stijging van de rioolheffing.

10 miljard investeringen

In de periode 2005-2010 investeren gemeenten 10 miljard in de riolering. 6 miljard is voor vervanging van oude riolen en 4 miljard voor minder overlast en een beter milieu. De riolering zorgt voor een gemakkelijke afvoer van afvalwater, beschermt ons tegen ziekten en houdt onze voeten droog.

Gemeenten beperken kosten

Door de weg en het riool zo veel mogelijk tegelijkertijd te vervangen besparen gemeenten kosten omdat de weg dan maar één keer open hoeft. Ook werken zij steeds meer samen met waterschappen en verbeteren de gemeenten hun prestaties door benchmarking. Ondanks al deze inspanningen zullen de opbrengsten uit de rioolheffing de komende jaren gemiddeld met 5-8% per jaar stijgen om de riolen tijdig te vervangen.

Meldpunt rioolheffing

Stichting RIONED heeft het meldpunt rioolheffing geopend waar burgers en bedrijven vermoedens van eventuele winsten of onjuiste besteding van de rioolheffing kunnen melden. Stichting RIONED onderzoekt elke melding en informeert de melder. Het meldpunt rioolheffing is bereikbaar via www.riool.net.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.riool.net/riool/pages/showPage.do?instanceid=31&itemid=121&style=defa




Stichting Rioned