PCOB-onderzoek: 50plus polis gewenst, maar zonder extra kosten

03/03/2009 10:16

PCOB

PCOB-leden kiezen ook in de toekomst voor een 50plus polis, maar de helft is niet bereid daar meer voor te betalen. Dat is de belangrijkste uitkomst van een onderzoek van de PCOB, belangenbehartiger van 50 plussers, rond de collectieve zorgverzekering.

De PCOB ondertekende gisteren het collectieve contract dat zij sloot met Trias en VGZ. In de aanloop naar deze ondertekening hield de PCOB onder ruim 8000 leden een onderzoek. Aanleiding voor het onderzoek vormde de vraag of PCOB-leden vinden dat ze goed verzekerd zijn van zorg én of ze vinden ze dat de PCOB door het afsluiten van een collectief contract daar een positief steentje aan bijdraagt. 1726 mensen vulden het onderzoek in. De uitkomsten vormen een uitdaging voor verzekeraars!

50plus polis

Verreweg de meeste PCOB-leden stellen een 50plus polis op prijs. Tegelijkertijd geeft bijna 50% aan dat men niet bereid is hier extra voor te betalen. Deze uitkomst vormt de eerste grote uitdaging voor de verzekeraars. Zij menen dat premies van een 50plus polis hoger moeten zijn, omdat het gebruik van bepaalde voorzieningen in deze polissen, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, hoger is dan gemiddeld.

Uit het onderzoek blijkt dat verzekerden het lang niet altijd eens zijn met deze redenatie. Ook de PCOB zet hier vraagtekens bij. Het is niet logisch dat mensen meer betalen voor een doelgroeppolis, als een 50plus polis, waarin geen zaken zijn opgenomen waar mensen geen gebruik van maken (zoals bijvoorbeeld kraamzorg). Daar betaalt men dus ook niet voor, en dat drukt de hoogte van de premie. Daarbij komt dat verzekeraars meer doelgroeppolissen kennen. Als we ervan uitgaan dat ook voor deze doelgroepen de premie per saldo hoger is, biedt dit veel voordeel voor de verzekeraars, terwijl de verzekerden voor de kosten opdraaien. Voor de PCOB is dit een belangrijk punt bij de komende onderhandelingen over een collectieve zorgverzekering.

Contracteerbeleid

Direct hiermee verbonden is het zogenaamde 'contracteerbeleid' van verzekeraars, de tweede belangrijke uitdaging. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt, dat informatie hierover voor verzekerden niet vindbaar is. Dit terwijl ruim 57% van de respondenten het wel van belang vindt dat er dergelijke contracten zijn. Op de vraag of verzekerden weten of hun zorgverzekeraar contracten heeft met aanbieders van bijvoorbeeld brillen of hoorapparaten, antwoord liefst bijna 47% negatief.

Tevredenheid

Van de PCOB-leden die nu verzekerd zijn bij Trias of VGZ vult respectievelijk 95% en 86% in dat ze tevreden zijn over hun verzekeraar.





http://www.pcob.nl/thema