Ministerie van Algemene Zaken

Balkenende: 'Brazilië en Nederland zijn met elkaar verbonden'

Toespraak | 03-03-2009

Minister-president Balkenende heeft een toespraak gehouden bij het ondernemerssemiar 'Reinforcing each other' in São Paulo, Brazilië.

Mr. President, excellenties, dames en heren,

Het is voor mij een genoegen hier bij u te zijn. Vanochtend vroeg ben ik aangekomen in deze prachtige wereldstad. In de paar uur dat ik hier ben, is het me direct alweer opgevallen: het bruist in deze stad en in dit land. Het bruist hier van ideeën, van mogelijkheden, van ondernemers die willen doen waar ze goed in zijn: ondernemen.

Ondernemers met durf en daadkracht beseffen - zeker in deze onzekere economische tijden - dat ze moeten blijven innoveren. Kansen zien en kansen grijpen, daar gaat het om. En kansen zijn er genoeg. Ik geef direct toe dat ik een beetje bevooroordeeld ben, maar investeren in Nederland is naar mijn volle overtuiging een gouden kans.

Nederland is weliswaar 200 keer kleiner dan Brazilië, maar we zijn een wereldspeler van formaat. Gerekend naar bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking zijn we het tiende land ter wereld. Nederland is de negende grootste exporteur van diensten en de zesde grootste exporteur van goederen. We staan op de zevende plek als het gaat om het ontvangen van buitenlandse investeringen. En Nederland is de op vijf na grootste investeerder ter wereld. Mijn land is kortom - ondanks de beperkte geografische omvang - een groot land.

Een land ook met een lange geschiedenis in internationale handel. Al in de zeventiende eeuw voeren Nederlandse pioniers de wereldzeeën over op zoek naar kansen om te ondernemen. Die zoektocht bracht ons ook op Braziliaanse bodem. Brazilië en Nederland zijn met elkaar verbonden. Door de geschiedenis, maar ook door het heden en de toekomst.

Veel Nederlandse bedrijven zijn actief in Brazilië. En gelukkig zien steeds meer Braziliaanse ondernemers de aantrekkelijke kanten van investeren in Nederland. Laat mij u drie redenen noemen waarom u uzelf in de toekomst ook zou moeten verbinden met Nederland.

Om te beginnen is Nederland de Gateway to Europe. Met Rotterdam hebben we de grootste haven van Europa. Een haven waar de allergrootste schepen zonder problemen kunnen aanmeren. Een haven ook die ieder uur van de dag bezig is met het optimaliseren van logistieke processen, het bewaken van kwaliteit en veiligheid en het werken aan verdere groei en uitbreidingsmogelijkheden. Braziliaanse ethanol, soja, koffie, citrusproducten en tal van andere producten vinden via Rotterdam eenvoudig en snel een weg naar de rest van Europa.

En in onze hoofdstad Amsterdam bevindt zich een van de grootste cargo and passenger hubs van Europa: Amsterdam Schiphol Airport. Vanaf Schiphol zijn er directe vluchten naar São Paulo. En wat dacht u van het feit dat de Rotterdamse haven en het Amsterdamse vliegveld slechts 70 kilometer van elkaar verwijderd liggen? In geen enkel Europees land zijn de infrastructurele verbindingen zo nauw verweven. Hierdoor zijn goederen die in Rotterdam of in Amsterdam aankomen, binnen een paar uur in het midden van Duitsland, of het zuiden van Frankrijk.

Door de ligging van Nederland bestaat er bij Nederlandse bedrijven grote expertise op bijvoorbeeld de gebieden havens, logistiek, inland and maritime shipping and shipbuilding. Brazilië kan bij de uitvoering van het PAC (Plano de Aceleracao do Cresimento) uitstekend profiteren van de Nederlandse kennis en kunde op deze terreinen.

De tweede reden om investeren in Nederland serieus te overwegen, is ons uitstekende ondernemersklimaat. Ondernemen zit ons in de genen. We houden van openheid en eerlijkheid en dat maakt Nederlanders betrouwbare partners om zaken mee te doen. Onze beroepsbevolking is flexibel, productief en goed opgeleid. Een kwart van de werkenden heeft een universitaire opleiding afgerond. Onze hoge arbeidsproductiviteit komt voort uit onze sterke oriëntatie op innovatie en vernieuwing.

De Nederlandse overheid heeft buitenlandse investeerders zeker ook wat te bieden. The Dutch tax authorities are open to discussing an appropiate tax regime with your company, a process which results in a binding agreement that gives clarity and certainty in advance.

De derde reden om te investeren in Nederland is de levensstandaard. Nederland is een veilig, stabiel, democratisch en open land. De onderwijsvoorzieningen zijn uitstekend. Ons zorgsysteem behoort tot de besten van de wereld. Met musea als het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum hebben we culturele topattracties in huis. En samen met Brazilië spelen we het beste en mooiste voetbal van de wereld.

En dat brengt me tot slot bij een belangrijk punt. Ik kijk - net als miljarden voetbalfans over de hele wereld - reikhalzend uit naar het wereldkampioenschap voetbal van 2014 dat in uw land wordt gehouden. Ik wens u allen veel succes toe bij de voorbereidingen. Ik ben ervan overtuigd dat Brazilië er een swingend toernooi van zal maken. Mijnheer de President,

Omdat ik de warme contacten met u zo bijzonder waardeer, wil ik u op deze plaats een cadeau overhandigen. Ik hoop van harte dat wij samen in de zomer van 2014 kunnen genieten van een zinderende voetbalfinale tussen Brazilië en Nederland. En u zou mij een groot plezier doen als u die dag - als teken van onze vriendschap - dit prachtige voetbalshirt zou dragen.