Adviesraad Gevaarlijke Stoffen: meer investeren kennis noodzakelijk

03/03/2009 10:11

Adviesraad Gevaarlijke Stoffen

Op 3 maart 2009 publiceert de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen (AGS) het advies 'Strategie in de kennisinfrastructuur voor veilige chemie en energie'. Het advies is een vervolg op 'Veiligheid vereist kennis' van eind 2006 en inventariseert de sterktes en zwaktes in de kennisinfrastructuur in Nederland bij het omgaan met gevaarlijke stoffen.

Uit de inventarisatie komt een zorgwekkend beeld naar voren: de gebrekkige financiering en programmering van het onderzoek naar veiligheid en gevaarlijke stoffen in Nederland waarborgt niet de kritische massa die nodig is om bestaande kennis te kunnen onderhouden, evalueren of verder te ontwikkelen. Ook is er onvoldoende borging voor de kwaliteit van de universitaire opleidingen op dit terrein en voor het vertalen van (internationale) kennis naar nationaal beleid. Deze conclusies zijn des te zorgwekkender, gezien het grote economische belang van de chemie en het transport voor het dichtbevolkte Nederland en nu al voorzienbare trends en ontwikkelingen in de toekomst. In het advies zijn deze trends en de daaruit voortvloeiende kennisvragen en opleidingsbehoefte geïnventariseerd. Ook deskundigen uit het buitenland voelen de noodzaak en urgentie om in eigen land en gezamenlijk in Europa actie te nemen.

De AGS beveelt de regering daarom aan om de middelen voor universitair onderzoek en onderwijs naar veiligheidsaspecten bij gevaarlijke stoffen te verdrievoudigen. Om een kritische massa in stand te houden is een zeker minimum aan vaste publieke financiering nodig (zogenaamde eerste geldstroom). In het advies wordt aangegeven waar de accenten zouden moeten liggen.

Inmiddels hebben de chemie- en energiesector zich bereid verklaard in onderzoekprogramma's voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën structureel het aspect veiligheid op te nemen. De AGS roept de regering op ook middelen ter beschikking te stellen en samen met de sectoren een publiek-privaat regieorgaan in te stellen dat het beheer heeft over het voor veiligheid geoormerkte percentage van tweede en derde geldstromen voor lopende onderzoeksprogramma's en de samenhang tussen de verschillende activiteiten kan versterken. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft zich bereid verklaard het regieorgaan onderdak te bieden.





http://www.adviesraadgevaarlijkestoffen.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (