Senternovem

03-03-2009 | Cramer criteria voor duurzame biomassa geformaliseerd

Marktpartijen, overheid en maatschappelijke organisaties hebben in een vrijwillige afspraak de eisen vastgesteld waaraan biomassa moet voldoen om als 'duurzaam geproduceerd' te mogen worden bestempeld. De eisen zijn een uitwerking van de duurzaamheidscriteria die in 2007 bepaald zijn door een commissie onder voorzitterschap van huidige milieuminister Cramer. Met deze afspraak is een belangrijke stap gezet om gecertificeerde duurzame biomassa op de markt te brengen.

Biomassa wordt steeds vaker ingezet om energie op te wekken of brandstoffen te produceren. Hiermee wordt ingespeeld op onderwerpen als klimaatverandering en energiezekerheid. Het gebruik van biomassa voor energie of brandstof is onderwerp van discussie. Om deze reden is het belangrijk dat aantoonbaar gemaakt kan worden dat biomassa duurzaam geproduceerd is. Hiervoor zijn toetsbare duurzaamheidseisen nodig op basis waarvan gecertificeerd kan worden.

Duurzaamheidseisen
Europees en mondiaal lopen trajecten om duurzaamheidseisen vast te stellen, wat vaak meerjarige trajecten zijn gericht op specifieke gewassen. Onder meer de Europese organisatie voor normalisatie (CEN) is hiermee bezig. Ook de Europese Commissie wil duurzaamheidscriteria opnemen in haar regelgeving. Vooruitlopend hierop willen Nederlandse partijen op korte termijn al gecertificeerde duurzame biomassa inzetten. Een breed samengestelde werkgroep met marktpartijen, overheid en maatschappelijke organisaties heeft onder begeleiding van NEN, het Nederlands Normalisatie-instituut, de Cramer criteria uitgewerkt in toetsbare duurzaamheidseisen. Deze eisen zijn vastgelegd en gepubliceerd in een vrijwillige afspraak.

Minimumeisen duurzame biomassa
Het kabinet wil de productie en het gebruik van duurzame energie stimuleren. Met deze vrijwillige afspraak heeft de overheid een instrument in handen om de minimumeisen voor duurzame biomassa aan te geven op basis van gelijkwaardigheid, bijvoorbeeld bij het verlenen van subsidies.