Vrije Universiteit Amsterdam meer

Bevlogen biologe met hart voor medisch onderwijs

Afscheid van Marian Verweij

26 februari 2009

Na bijna veertig jaar binnen VUmc en VU werkzaam te zijn geweest, gaat Marian Verweij op 1 maart met pensioen. Onderwijs vormde de rode draad in haar carrière, onder meer als universitair hoofddocent en directeur van het onderwijsinstituut. Een terug- en vooruitblik aan de vooravond van haar afscheid.

In 1970 kwam Marian Verweij bij de VU binnen als wetenschappelijk medewerker bij de afdeling microbiologie, waar ze haar promotieonderzoek uitvoerde en doceerde aan studenten. Gaandeweg ontdekte ze, dat haar hart bij het onderwijs lag. Na een periode met beleidsmatige en bestuurlijke activiteiten, onder andere als lid van het faculteitsbestuur, adviseur van het college van bestuur en hoofd van de dienst studentenzaken, werd ze hoofd van het onderwijsbureau van de faculteit geneeskunde. Eenmaal gefuseerd met het ziekenhuis ging het onderwijsbureau over in het onderwijsinstituut, waarvan ze een aantal jaren directeur is geweest.

Eindjes aan elkaar
"De laatste jaren als beleidsmedewerker bij het instituut vormen een heerlijke afsluiting van mijn loopbaan", bekent Verweij. "Aanvankelijk vond ik het best lastig om een stap terug te zetten van directeur naar beleidsmedewerker, maar ik heb in deze rol inhoudelijk heel veel plannen kunnen ontwikkelen voor het medische onderwijs. Juist omdat ik al zo veel facetten van het onderwijs - zowel in uitvoering en organisatie als vanuit managementoptiek - heb meegemaakt, kan ik in mijn laatste functie alle eindjes aan elkaar knopen."

Verweij heeft een grote bijdrage geleverd aan de vernieuwingen van de opleiding geneeskunde. Zelf beschouwt ze de hervormingen als inherent aan het onderwijs. "Zo eens in de tien jaar gaat het curriculum geneeskunde op de schop. Dat zijn boeiende en tegelijk ook complexe processen. Wat ik zelf een grote verandering door de jaren heen vind, is de verankerde plaats die onderwijs binnen de organisatie heeft gekregen. Onderwijs en opleiding staan hoog in het vaandel bij de raad van bestuur en dat is heel belangrijk voor ons."

Naar de lente
De laatste werkdagen staan in het teken van opruimen en overdragen. "Een hele stap", vindt Verweij. "Als je je kasten uitmest, wandel je in gedachten nogmaals door je carrière heen. En bij de overdracht van dossiers realiseer ik me bewust dat ik het werk uit handen geef. Een dossier dat me nauw aan het hart ligt, betreft de invoering van de masteropleiding geneeskunde. Dat is zo'n leuk en vernieuwend programma, maar ook een ware tour de force om te realiseren met alle betrokken partijen. Ik hoop echt dat dit gaat lukken in de toekomst."

Afscheid nemen is een proces waar je naar toe moet groeien volgens Verweij. "Een jaar geleden kon ik me nog geen voorstelling maken van mijn pensioen. Nu merk ik dat ik toe ben aan een nieuw leven, waarin ik meer tijd heb voor mijn omgeving. De focus lag altijd enorm bij mijn werk, nu zijn familie en hobby's als bijvoorbeeld fotografie aan de beurt. Ik heb er bewust voor gekozen om mijn pensioen tegen het aanbreken van het voorjaar in te laten gaan. Ik heb zin in de lente!"

Liesbeth Blijenberg
bron: Tracer