Vrije Universiteit Amsterdam meer

Cursus hechten en knopen landelijk uitgerold

26 februari 2009

De cursus laparoscopisch knopen en hechten (ASC) voor assistenten in opleiding tot gynaecoloog, uroloog en chirurg die VU medisch centrum drie jaar geleden introduceerde, blijkt een ongekend succes. Inmiddels heeft de Nederlandse Vereniging voor GastroIntestinale Chirurgie de cursus verplicht gesteld voor assistenten in opleiding tot chirurg. De Nederlandse Vereniging voor Endoscopische Chirurgie beschouwt deze cursus als ideale voorbereiding voor de internationale cursussen laparoscopische chirurgie in Straatsburg en Elancourt.

Cursus laparoscopisch knopen en hechten. foto: DigiDaan Het aantal cursussen is daarom uitgebreid. Voor dit jaar staan zes cursussen gepland die onder supervisie van VUmc op diverse plaatsen in Nederland worden gehouden.
De cursus, ontwikkeld door Miquel Cuesta, Donald van der Peet en Jeroen Meijerink, richt zich met name op het vergroten van de laparoscopische vaardigheden van chirurgen, gynaecologen en urologen in opleiding.

Het bijzondere van de opleiding is, dat de cursisten een draagbare oefenbox mee naar huis krijgen. Gedurende zes weken kunnen ze thuis oefenen met het laparoscopisch knopen en hechten. Hiervoor is een goede oog-hand coördinatie vereist, omdat de cursist alleen op een beeldscherm ziet wat hij/zij precies doet. Door regelmatig te oefenen kunnen deze vaardigheden sterk worden verbeterd.

Met de uitbreiding van het aantal cursussen moest ook het aantal oefenboxen en instrumentarium worden uitgebreid. Dit is mede mogelijk gemaakt door steun en een goede samenwerking met de firma's Covidien en Jonhson & Jonhson Medical. De firma B. Braun Medical heeft het instrumentarium ter beschikking gesteld.

foto: DigiDaan
bron: Tracer