Vrije Universiteit Amsterdam meer

Verpleegkundigen kunnen zich specialiseren in cardiac care

Nieuwe opleiding van Amstel Academie

26 februari 2009

De Amstel Academie heeft een nieuwe opleiding: interventie cardiologie verpleegkundige. In januari zijn de eerste twaalf cardiac careverpleegkundigen gestart met deze vervolgopleiding. De Amstel Academie speelt met de opleiding in op de praktijkontwikkelingen.

Barbara van Dam: `De opleiding tot cardiac care verpleegkundige is uniek in Nederland' "De diagnostiek en behandeling van hart- en vaatpatiënten is de afgelopen jaren sterk in ontwikkeling", vertelt Barbara van Dam, van huis uit intensive care- en cardiologieverpleegkundige en opleider bij de Amstel Academie. "Het onderzoek naar de toestand van de vaten gaat steeds verfijnder. Zo ook de mogelijkheden tot behandeling."
De basisdiagnostiek wordt vaker in het eigen ziekenhuis uitgevoerd. Verpleegkundigen op de afdeling cardiologie krijgen hierdoor vaker de uitdaging om te assisteren op de hartkatheterisatiekamer. Ook de interventieklinieken, waar patiënten voor behandeling naartoe gaan, hebben behoefte aan gespecialiseerde verpleegkundigen om te assisteren bij interventies op de hartkatheterisatiekamer.

Andere kennis
Van Dam: "Assisteren bij een cardio-fysiologisch onderzoek of interventie vergt andere kennis en vaardigheden dan werken op de hartbewaking. Daar komt bij dat men op de hartkatheterisatiekamers veel met röntgenstraling werkt, terwijl deze verpleegkundigen hier niet voor zijn opgeleid." Hier speelt de Amstel Academie op in met deze specialistische vervolgopleiding voor cardiac careverpleegkundigen.

De opleiding is gericht op het behalen van competenties om de gespecialiseerde zorg te kunnen verlenen aan patiënten op een hartkatheterisatiekamer. "Dat betekent dus ook dat een groot deel van de opleiding - zeker de helft - bestaat uit radiotechniek. Wie de opleiding volgt, behaalt naast het certificaat interventie cardiologie verpleegkundige het officiële diploma radiodiagnostiek niveau 5A."

Hartkatheterisatiekamer
Ze is er enthousiast over dat de Amstel Academie nu eindelijk een opleiding heeft voor deze specifieke groep verpleegkundigen. "Tot dusver bestaan er in Nederland eigenlijk slechts twee opleidingen die er inhoudelijk enigszins mee te vergelijken zijn, maar die leiden op tot functie-laborante." De opleiding bestaat uit een theorie- en praktijkdeel en duurt zes tot negen maanden.

De student leert de regie te voeren over het traject dat de patiënt op de hartkatheterisatiekamer doorloopt, van de voorbereiding tot het ontslag.
Het kan hierbij zowel om patiënten gaan die voor een cardio-fysiologisch onderzoek zijn gekomen, als om patiënten die een interventie moeten ondergaan. Ook kunnen het zowel patiënten in acute als electieve interventiesituaties zijn. Van Dam: "Alles wat een rol speelt bij het verpleegkundig handelen en observeren op de hartkatheterisatiekamer komt aan bod. Studenten leren dus veel over diagnostiek en interventiemogelijkheden. Ook is er veel aandacht voor veiligheidsaspecten als straling, steriliteit en sedatie." In januari 2010 gaat de tweede lichting van start.

Laura Jansma
bron: Tracer