Reclame Code Commissie stelt Reumafonds in gelijk

03/03/2009 10:23

Reumafonds

Amsterdam, 2 maart 2009.


-Reumapatiënten misleid door advertorial-

Reclame Code Commissie stelt Reumafonds in gelijk

Amsterdam, 2 maart 2009 - De Reclame Code Commissie (RCC) heeft de klacht toegewezen die het Reumafonds indiende tegen PK Benelux BV. Aanleiding is een in september door deze onderneming gepubliceerde advertorial in De Telegraaf over voedingssupplement MPC4. Hierin stelde de adverteerder onder andere dat het supplement een effectief middel is tegen reuma, gewrichtsslijtage en RSI. De RCC maakt haar uitspraak openbaar en beveelt PK Benelux BV om niet langer te adverteren met het voedingssupplement MPC4 als geneesmiddel tegen gewrichtsontstekingen.

De uiting wordt door de RCC als misleidend en oneerlijk gekwalificeerd. Vanwege de ernst van de overtreding en de intentie van de organisatie om een breed publiek te bereiken, maakt de RCC de uitspraak openbaar.

De RCC stelt dat de advertorial over MPC4 als reclame-uiting moet worden beschouwd voor het aanprijzen van het product CartiXan-4. Daarbij heeft de RCC bepaald dat PK Benelux BV handelt in strijd met artikel 20 van de Warenwet, door vermeldingen te doen die aan het voedingssupplement eigenschappen toeschrijven voor het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte. Volgens de RCC wordt het product daarnaast aangeprezen als is het een geneesmiddel. Hiervoor geldt op grond van artikel 84 van de Geneesmiddelenwet dat het verboden is om reclame te maken voor producten waarvoor geen handelsvergunning is verleend.

Het Reumafonds, dat vanuit haar voorlichtende taak de klacht indiende, is blij met de toewijzing van de klacht: 'Het is zeer belangrijk dat bedrijven op de vingers worden getikt, zodra zij claims neerleggen die niet te onderbouwen zijn. Dergelijke bedrijven speculeren op de wanhoop van mensen die dagelijks pijn en beperkingen kennen. Het is ronduit verwerpelijk om op zo'n manier chronische patiënten valse hoop te geven', aldus Ingrid Lether van het Reumafonds.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl