Gemeente Gilze en Rijen

Overlast konijnen op sportvelden

Op grond van de Flora- en Faunawet kan de provincie op grond van artikel 65 vrijstellingen verlenen voor diersoorten die veelvuldig schade aanrichten. Gelet op de vele schade die wordt aangericht door konijnen op sportvelden heeft de provincie door middel van het Faunabeheerplan een "ontheffing op voorhand" verleend voor het doden van konijnen op sportvelden. Dit valt niet onder de jacht, maar wordt als schadebestrijding gezien. Dat betekent dat men ook niet aan het jachtseizoen is gebonden (15-08 tot en met 31-01).

Hoe werkt dit in de praktijk?
De ontheffingshouder is de Faunabeheereenheid in Tilburg (013-5450800). Zij hebben wildbeheereenheden gemachtigd om de schadebestrijding te laten uitvoeren. Jachtaktehouders in de regio zijn aangesloten bij de wildbeheereenheid. De eigenaar of beheerder van de grond kan een uitvoeringsformulier aanvragen en invullen. Vervolgens kan een jachtaktehouder de konijnen bestrijden. De vergunning geldt voor maximaal 2 maanden, altijd eindigend op de laatste dag van de volgende maand. Eventueel kan die verlengd worden.

Aanvraagformulier
Het aanvraagformulier kan worden aangevraagd bij de wildbeheereenheid die de aanvraag doorsturen naar de Faunabeheereenheid. Na toestemming van de Faunabeheereenheid zal de Wildbeheereenheid een jachtaktehouder benaderen die contact opneemt met de aanvrager. Rijen: Wildbeheereenheid Dongen: mevrouw Verdaasdonk: 0161-225 388 Gilze: Wildbeheereenheid Taxandria: de heer Schellekens: 013-518 18 31

Overigens is voor het jagen met fretten (de freteervergunning) alleen toestemming van de grondeigenaar nodig: de gemeente.