KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Utrecht springen paarden en ponys 3 maart 2009
anton vd schans.jpg

1 | 2

HOUTEN De regionale KNHS-kampioenschappen werden op 27 en 28 februari afgesloten met de Utrechtse titelstrijd springen in Manege Zilfias Hoeve. Op vrijdagavond kwamen de combinaties aan start in de klassen M, Z en ZZ voor paarden. Anne van Vulpen (foto 2) was superieur. De amazone uit Vleuten heeft al veel gewonnen, maar kampioen en reservekampioen worden in twee klassen is uniek. Een dag later was Megan Laseur bij de ponys bijna net zo succesvol.

De 33-jarige Anne van Vulpen was ongenaakbaar in tijdens de kampioenschappen in Houten. Ik heb hele goede paarden, maar het moet eerst gebeuren. In de klasse Z was Van Vulpen de eerste die de moeilijke eerste omloop foutloos aflegde. Met de zevenjarige krachtpatser Hasta la Vista (v. Hors La Loi II) liet ze de concurrentie zien hoe simpel het kan zijn. Met Societys Voila (v. Cantos) herhaalde ze dat kunststukje. Niemand deed dat haar na. De strijd was snel gestreden, want ook in de tweede manche stuurde de handige amazone haar paarden in mooie stijl foutloos rond. Dat bracht haar in een luxe positie. Slechts een paard kan kampioen worden en aan de KNHS-kampioenschappen te Ermelo mag een deelnemer in een klasse slechts één paard aan start brengen. Ik heb geen voorkeur voor een van de paarden. Maar ik ga er nu toch niet plat opliggen? Dat zou dom zijn, reageerde ze in eerste instantie. Na overleg besloot ze met beide paarden barrage te rijden. Maar de concentratie was weg. Met beide paarden kreeg ik een knullige fout op een. Het was jammer dat er niet meer combinaties foutloos waren. De eerste manche was best moeilijk. De hindernissen stonden aan de maat en kwamen snel achter elkaar. Het was heel technisch. Bij mij liep het gewoon super. Hasta la Vista heeft heel veel vermogen, ze kan overal overheen. Tijdens Hippisch Hengelo liep ze al heel fijn, volgende week gaat ze weer internationaal mee. Societys Voila heeft al heel veel gewonnen. Ze is bloedvoorzichtig en watervlug. Ze zou alleen iets groter mogen zijn, maar ze heeft het karakter van een grote. Ze werkt altijd enorm mee. Soms denk ik dat ze een afstand niet kan halen, maar ze redt zich altijd. Societys Voila werd uiteindelijk kampioen. Zwager Richard Kapteijn stuurde de sterke vos Wubbo (v. Jumbo Jet) als snelste vierfouter naar de derde plaats. Ook hij ontving een ticket voor Ermelo.
De klasse ZZ was met zes deelnemers matig bezet. Wederom heerste Van Vulpen. Met Sharon (v. Animo) was ze als enige dubbel nul; met de veertienjarige routinier Nynke (v. Bacchus), die nog niets aan gretigheid heeft ingeboet, werd ze met acht strafpunten over twee manches reservekampioen. Ik denk dat Sharon de afgetekende kampioen is. Hij was super scherp en sprong fantastisch. Er kon weinig mis gaan. Sharon is een heel goed paard. Hij is makkelijk te rijden, kijkt altijd goed mee en heeft heel veel kwaliteit. Hij heeft al een paar keer, met gemak, 1m40 gelopen. Ik denk dat het een hele goede wordt.

Twee troeven
In de klasse M was de finale spannender. Acht combinaties bereikten de barrage. Dat betekende dat risicos genomen moesten worden. Gelijk al in de eerste wending, kort draaien of omrijden naar een stevige oxer, werd het kaf van het koren gescheiden. Anton van der Schans (39) ging daar met zijn eerste paard, Vigilant (v. Emilion), in de fout. Dat gebeurde hem niet nog een keer. Met Wilma H (v. Ovidius) kon hij vloeiend draaien zonder het ritme te verliezen. Van de Schans (foto 1) bleef daarmee Sandra Schmucker met Quintus (v. Quincy Z) en Richard Kapteijn met With Wings (v. Larino) nipt voor.
Katja Kannegieter kreeg in de barrage twee springfouten met LMs Indian Rose (v. Indorado). Een dag later liet de Larense amazone zich met Wilson niet meer verrassen. Ze werd met ruime voorsprong kampioen in de klasse B.
Marlissa Verhek was de sterkste in de klasse L. Ook zij had twee troeven in de barrage. Usrina (v. Burggraaf) was de snelste foutloze en werd kampioen. Met Prinz Contender (v. Contender) deed ze het iets rustiger aan, goed voor een vierde plaats.

Ponys
Ook bij de ponys was een aantal jonge deelnemers goed op dreef met meerdere ponys. Emile Brouwer probeerde zijn zus Kirsten, twee weken geleden Z2-dressuur kampioene bij de paarden, te evenaren. Maar hij bleef in de klasse L-DE steken op een tweede en derde plaats met Itabassi SB (v. Idzard) en Koralo SB (v. Kom On). Kampioene werd Katie Werring met Chica Bella.
In de klasse M-DE moest Jorinde Bos genoegen nemen met zilver en brons. Met Woody (v. Lupicor) en Sylvana kon ze in de barrage niet op tegen Marlou Cramer met Expert-Diemen Troy. De vierde prijs was voor Megan Laseur met Nootje. De twaalfjarige amazone uit Soest was in de klasse Z-C de enige deelneemster, maar liet op schitterende wijze zien dat men in Ermelo rekening moet houden met haar en haar pony Crunch. Ook in de klasse Z-DE is Laseur niet kansloos. Ze won overtuigend door met Jolys Ulana (v. Priory Prickle) als enige dubbel nul te rijden. Met Bella Donna maakte ze een springfout, maar dat was goed voor de tweede plaats.
De nieuwe ZZ-kampioene is Nikki Klein met Uncle Jason (v. Uncle Jason), de vos die werd opgeleid door Shanice Roozeboom.

Tekst en fotos: Petra Baas

Uitslagen Utrechtse regiokampioenschappen springen, 27 en 28 februari 2009

Paarden
ZZ:

1. Anne van Vulpen Sharon 0-0

2. Anne van Vulpen Nynke 4-4-60,31

3. Giovanni Romano Urame-Retto 4-4-62,30
Z:

1. Anne van Vulpen Societys Voila 0-0 bar: 4-36,14
2. Anne van Vulpen Hasta la Vista 0-0 bar: 14-55,24
3. Richard Kapteijn Wubbo 4-57,56
M:

1. Anton van der Schans Wilma H 0-35,39

2. Sandra Schmucker Quintus 0-35,67

3. Richard Kapteijn With Wings 0-37,30
L:

1. Marlissa Verhek Usrina 0-30,11

2. Chantal de Wit VKRs Wunschreise 0-30,82

3. Willeke van Vulpen Zadkine 0-31,59
B:

1. Katja Kannegieter Wilson 0-50 pt.

2. Louise Keddeman Hamcos Cartouche 0-43,5

3. Tamara Bakker Onasis 0-42,5

Ponys

ZZ-DE:

1. Nikki Klein Uncle Jason 4
Z-DE:

1. Megan Laseur Jolys Ulana 0

2. Megan Laseur Bella Donna 4
Z-C:

1. Megan Laseur Crunch 0
M-DE:

1. Marlou Cramer Expert-Diemen Troy 4-33,54
2. Jorinde Bos Woody 4-36,44

3. Jorinde Bos Sylvana 9-48,19
M-C:

1. Iris van Zandwijk Orchard Habibi 13
L-DE:

1. Katie Werring Chica Bella 0-39,07

2. Emile Brouwer Itabassi SB 4-36.36

3. Emile Brouwer Koralo SB 4-37,69
L-C:

1. Kim van der Horst Capriaty 4
L-AB:

1. Bibi van Gehlen Tweety 0-27,00

2. Elizabeth Molenkamp Twinkel 0-31,57
B-DE:

1. Camilla Abrahamse Nantano du Bois 0-51

2. Paulien Beukers Wesley 0-50

3. Romy Schrijve LMs Rasjid 0-49
B-C:

1. Elise Kok Sissi van t Uilekus 2

2. Britt van der Panne Misty 8
B-AB:

1. Joya van Meerte Janse D-Rambo 7