Gemeenten beperken lastenstijging

03/03/2009 11:05

VNG

Gemeenten beperken lastenstijging

Uit de woonlastenmonitor die in opdracht van de VNG voor de tweede keer is uitgevoerd, en de begrotingscijfers gemeentelijke heffingen van het CBS blijkt dat gemeenten de stijging van de lokale lasten beperken. Uit de woonlastenmonitor blijkt dat een huishouden in 2009 gemiddeld 7 euro meer OZB betaalt en de cijfers van het CBS tonen aan dat de stijging van de OZB ruim onder de norm

(6.11 %) blijft die het Rijk hanteert voor kostenstijgingen.

De riool- en reinigingsrechten stijgen gemiddeld met 12 euro per huishouden. Vooral de riolering is hiervoor verantwoordelijk. Deze stijging is lager dan in 2005 werd verwacht bij de uitbreiding van de gemeentelijke watertaken. De vervanging van de naoorlogse riolering en de nieuwe taken voor hemel- en grondwater zorgen voor de stijging. De VNG concludeert dat gemeenten doen wat van ze wordt gevraagd tegen aanvaardbare kosten.

Verschillen woonlastenmonitor en CBS-cijfers

Twee onderzoeken naar dezelfde gemeentelijke lasten zouden tot dezelfde uitkomsten moeten leiden. Verschillende onderzoeksmethoden leiden er echter toe dat er op het eerste gezicht verschillen bestaan. In werkelijkheid zijn de verschillen klein en verklaarbaar. De CBS-cijfers gaan uit van totale opbrengsten. Elk nieuw gebouwd huis leidt tot een hogere opbrengst, elk jaar meer mensen leidt ook tot hogere opbrengsten. De woonlastenmonitor gaat uit van een gemiddeld gezin. Voor het antwoord op de vraag wat de stijging voor de burger betekent is de woonlastenmonitor het onderzoek met de gerichte informatie.

Waarom stijgen de gemeentelijke lasten?

Gemeenten hebben jaarlijks extra middelen nodig om de volgende drie redenen:


- Inflatie


- Nieuwe taken zonder nieuwe middelen


- Minder inkomsten zonder compensatie

De inflatie zorgt ervoor dat gemeenten meer geld nodig hebben om dezelfde taken uit te voeren. Hierbij valt te denken aan kostenstijgingen bij de exploitatie van gemeentelijke voorzieningen, bijvoorbeeld door stijging van energietarieven voor zwembaden. Verder is er sprake van een professionaliseringsslag bij instellingen. Zo worden veel vrijwilligers vervangen door professionals in bijvoorbeeld bibliotheken.

Verder komt de invoering van nieuw Rijksbeleid voor rekening van gemeenten zonder dat ze daarvoor (voldoende) compensatie krijgen via het gemeentefonds. Maar ook de inkomsten van gemeenten worden verminderd zonder dat daar compensatie tegenover staat. Zo wordt de gemeentelijke precarioheffing op kabels en leidingen afgeschaft. Het rijk is van mening dat gemeenten dit verlies aan inkomsten kunnen opvangen via verhoging van de OZB. De afschaffing van de precariobelasting op kabels en leidingen leidt zo tot verschuiving van de belastingdruk naar de burger.








Vereniging Nederlandse Gemeenten