Politie Drenthe

Dinsdag

Assen, 03-03-2009

Verdachte gebruikt pepperspray tegen politieman

ASSEN - Naar aanleiding van een serie woninginbraken de laatste tijd in de wijk Assen Oost heeft de politie extra gesurveilleerd. Hierbij wordt onder meer gebruik gemaakt van onopvallende politieautos. Bij deze werkzaamheden trof een politieman afgelopen zaterdagavond op de Rodeweg twee Assenaren aan die hij aansprak om ze te controleren.

Beiden bleken volgens gegevens van de Meldkamer gesignaleerd te staan en moesten worden aangehouden. Inmiddels kreeg de controlerende agent hulp van een collega die ter plaatse kwam. Voordat hij kon worden aangehouden gaf één van de twee mannen de agent een duw en rende er vandoor. De andere, een 47-jarige man, bleef staan en werd aangehouden door de assisterende politieman. De omgeduwde agent zette de achtervolging in op de vluchtende verdachte, een 41-jarige man uit Assen. Deze draaide zich op een gegeven moment om en bleek een busje pepperspray te hebben, waarmee hij de agent in zijn gezicht spoot. Om de man te kunnen uitschakelen gebruikte de agent zijn pepperspray. Daarop spoot de man nogmaals met zijn pepperspray naar de agent en klom het hek over naar de spoorbaan. De agent hield hem in het zicht en kon met behulp van een derde collega de man aanhouden op de Oosterparallelweg. Bij zijn aanhouding had hij het busje pepperspray in zijn zak. Het busje is in beslag genomen en de man is ingesloten voor een nader onderzoek. De agent deed aangifte. De verdachte verklaarde dat hij pepperspray tegen de politie had gebruikt, omdat hij niet wilde worden gearresteerd.

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat deze verdachte iets te maken heeft met de woninginbraken in de wijk. Zondagavond troffen agenten tijdens surveillance in dezelfde wijk een 26-jarige Assenaar aan, die gesignaleerd stond. Tegen hem stond nog een aanhoudingsbevel open; hij moest nog als verdachte worden gehoord. Hij is aangehouden en ingesloten.

Inbraak in schaftketen

ORVELTE Tussen vrijdag 27 februari en maandag 2 maart is ingebroken in vier schaftketen aan de Oosterholten en het Holsdiek. Door een raam te forceren, wist men binnen te komen. Diverse gereedschappen werden door onbekenden weggenomen. (BPS 09-09015338)

EURSINGE Tussen zondag 1 maart en maandag 2 maart is ingebroken in een schaftkeet aan de Stukkenweg. Uit de keet is gereedschap weggenomen. Namens de eigenaar is aangifte gedaan. Getuigen van bovengenoemde diefstallen worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-884. (BPS 09-015439)

Aangiftes van diefstal
NIEUWEDIEP Tussen zaterdag 28 februari en maandag 2 maart is ingebroken in een dorpshuis aan het Nieuwediep. Uit het dorpshuis is een niet nader te noemen geldbedrag ontvreemd. De eigenaar deed aangifte. (BPS 09-015339)

DE WIJK - Bij een praktijk aan de Burgemeester D La S Briëtweg is in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken. Uit de praktijk is een kluis weggenomen. Het is nog niet bekend wat er in de kluis zat. (BPS 09-015553)

Jongens aangehouden wegens diefstal

ZUIDWOLDE Agenten hebben maandagavond een 16-jarige en een 13-jarige jongen uit Zuidwolde aangehouden op verdenking van inbraak. De jongens zouden in de nacht van zondag op maandag hebben ingebroken in een schuur aan de Kleefegge en onder meer etenswaren en een frituurpan hebben gestolen. De aangever, een 34-jarige man uit Zuidwolde, ging maandagavond een kijkje nemen in een schuur bij een afgebrande boerderij aan de Kleefegge. Daar trof hij de twee jongens d en een aantal van zijn gestolen goederen. De man wilde de jongens staandehouden, maar deze gingen er vandoor. Hun fietsen bleven achter. Kort daarna kwam één van de moeders met aanrijden. Zij heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de jongens op het politiebureau kwamen. Tijdens het verhoor bekenden zij de diefstal. In het honk troffen agenten ook meerdere groene brievenbussen aan. Deze bleken ook van diefstal afkomstig. De politie heeft nog drie verdachten van diefstal op de korrel. Zij worden uitgenodigd voor een gesprek. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. (BPS 09-015509)

Politiehond verraadt schuilplaats verdachte
ASSEN De politie heeft maandagavond een 24-jarige man uit Arnhem aangehouden wegens mishandeling. De man zou aan de Oude Molenstraat een taxichauffeur hebben mishandeld omdat hij niet in de taxi mocht eten en drinken. De verdachte is er vandoor gegaan. De taxichauffeur alarmeerde de politie en die is op zoek gegaan naar de verdachte. Deze zat in een trein op het station in Assen. Wederom vluchtte de verdachte. Een politiehond vervolgde de zoekactie en trof de verdachte aan in de struiken aan de Overcingellaan. De verdachte werd aangehouden en ingesloten voor verhoor. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis is vervoerd, waar zijn wenkbrauw werd gehecht. (BPS 09-015534)

Woningbrand
ANNEN In een woning aan t Veld is maandagmiddag in een slaapkamer brand ontstaan. Niemand raakte gewond. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. (BPS 09-015463)

Containerbrand

EMMEN Een ooggetuige meldde maandagavond dat twee jongens een vloerkleed, dat bij een container lag aan de Lemzijde, in de brand hadden gestoken. De vlammen kwamen boven de container uit. Agenten hebben samen met de twee verdachten, twee 14-jarige jongens uit Emmen, en hun ouders een gesprek gehad. In overleg met de jeugdagent wordt gekeken naar de straf. (BPS 09-015518)

Winkeldiefstal

ASSEN Twee meiden van 16 jaar oud uit Marwijksoord en 14 jaar oud uit Assen hebben dinsdag geprobeerd goederen uit een warenhuis aan het Koopmansplein te stelen. Ze werden betrapt toen de detectiepoortjes bij de uitgang afgingen. De politie heeft de dames meegenomen naar het bureau, waar een proces verbaal werd opgemaakt. Zij gaan het Halt-traject in (BPS 09-015479)

Voetganger geschept door auto
HOOGEVEEN Op het kruispunt Zuidwoldigerweg / Jos van Aalderenlaan is dinsdag een 74-jarige vrouw uit Hoogeveen geschept door een auto. De voetganger wilde de weg oversteken en zag daarbij een aankomende auto, die werd bestuurd door een 45-jarige man uit Zuidwolde, over het hoofd. Ze is met nog onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht. (BPS 09-015504)

Geen helm en rijbewijs

ASSEN De politie heeft dinsdag een 23-jarige brommerbestuurder uit Assen aangehouden wegens het rijden zonder helm. Bij controle bleek de man ook niet over een geldig rijbewijs te beschikken. De man ontving hiervoor een bekeuring. (BPS 09-015508)

Aanhouding na achtervolging

ROLDE / ASSEN Na een achtervolging heeft de politie dinsdag een 34-jarige man uit Nieuw Amsterdam aangehouden aan het Leemveld in Assen. De man vestigde de aandacht op zich doordat hij kort daarvoor op een parkeerplaats aan de Haverlanden in Rolde in een auto lag te slapen. Bij controle door een motoragent bleek hij niet over een geldig rijbewijs te beschikken. Hij zegde toe dat hij later door iemand anders opgehaald zou worden. Kort daarna bleken de auto en de man echter verdwenen. In Rolde werd de man rijdend in de auto gesignaleerd door dezelfde motoragent, waarop de achtervolging werd ingezet. De verdachte negeerde alle stoptekens en reed meerdere keren door rood licht. Bovendien reed hij in de Rolderstraat tegen het verkeer in. Bij de achtervolging werden meerdere politievoertuigen ingezet. De man is ingesloten voor verhoor. (BPS 09-015551)

Politie controleert in verkeer
HOOGEVEEN Tijdens een surveillance hebben agenten maandagavond op diverse plaatsen twee fietsers bekeurd wegens het fietsen zonder licht. (BPS 09-015528)

HOOGEVEEN Op vrijdag 27 februari heeft de politie aan de Zuidwoldigerweg gecontroleerd op alcohol in het verkeer. Van 20 bestuurders is een blaastest afgenomen. Geen van hen bleek te veel te hebben gedronken. (BPS 09-015422)

Wilt u meer informatie over deze berichten of wilt u in contact komen met de voorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen met 0592 451280