Provincie Overijssel

Provincies ondertekenen samenwerking risicovolle bedrijven

akzo.jpg (7 Kb)

De gedeputeerden van de provincies Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht hebben op 30 januari 2009 de samenwerking in toezicht bij de meest risicovolle bedrijven formeel bekrachtigd. Het is de eerste keer in Nederland dat dit gebeurt. Het vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst bij AKZO Nobel polymer chemicals B.V. te Deventer.

Gedeelde inzet
Met de overeenkomst willen de provincies meer gaan samenwerken bij het toezicht op bedrijven waar veel gevaarlijke stoffen aanwezig zijn en veiligheid een belangrijk thema is. Op deze bedrijven is het Besluit 'Risico's zware ongevallen '99 (BRZO)' van toepassing. In de vier provincies gaat het om ongeveer 70 bedrijven. De samenwerking bevordert de verdere ontwikkeling van deskundigheden en gedeelde inzet van de provinciale inspecteurs.

Complexe veiligheidsmaterie
Als setting voor de ondertekening is voor een BRZO-bedrijf gekozen: Akzo Nobel Polymer chemicals te Deventer. Deze was extra interessant, omdat het veiligheidslab van AKZO een demonstratie met gevaarlijke stoffen gaf waar een illusionist jaloers op zou zijn. Dit vond uiteraard plaats met de nodige veiligheidsmaatregelen. AKZO gaf aan dat zij zeer te spreken is over de deskundigheid van de inspecteurs. Deze ziet het bedrijf als voorwaarde om bij inspecties voldoende diepgang in deze complexe veiligheidsmaterie te bereiken.